Nonstop prodej a sdílená prodavačka. Obce ze Žďárska hledají způsob, jak udržet služby

5. duben 2024 12:00

Bezobslužný obchod a ještě se sdílenou prodavačkou pro dvě obce. Takovým způsobem se snaží udržet provoz a přitom ušetřit peníze Březí nad Oslavou s Újezdem na Žďársku.

Nová bezobslužná prodejna v Březí nad Oslavou

Obce nechtěly hradit ztráty řetězcům v řádu desítek tisíc korun ročně, takže se domluvily s prodavačkou, která ale bude v každé prodejně jen pár hodin denně. Otevřeno bude přitom nonstop.

„Přiložíte mobil s QR kódem, otevřete dveře a vstoupíte do prodejny,“ ukazuje bezpartijní starosta Březí nad Oslavou Radek Vencálek. „Nároky na malé obce, co se financí týká, tak se dostávají do velkých částek. Chtěli jsme tu prodejnu tady provozovat sami,“ vysvětluje.

Navzdory bezobslužnému provozu je prodavačka důležitá. „Chtěla bych tady být zákazníkům nápomocná každý den tak do deseti hodin,“ říká Dagmar Hudečková, která bude dojíždět i do nedalekého Újezdu.

Do prodejny se zákazníci s QR kódem dostanou 24 hodin denně

Zatímco Březí mělo prodejnu vlastní, Újezd ji musel odkoupit. Dvě prodejny nonstop otevřené a sdílející jednu prodavačku mají snížit náklady tak, že obce budou hradit energie, ale jinak si na sebe mají vydělat.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související