Nové praktiky šmejdů: telefonické výhry, nabídky práce i zdravotních pomůcek

2. březen 2016

Na prodejní akci si paní Marie koupila zboží za 50 tisíc korun. Rozhodla se ale odstoupit od smlouvy a díky své vytrvalosti a detektivní práci pana Zbyňka Prouska dostala nakonec celou částku zpět. Podvodný prodejce skončil na 10 měsíců ve vězení.

„Příběh paní Marie se šťastným koncem je bohužel spíše výjimečný,“ lituje Zbyněk Prousek, který obětem takzvaných šmejdů pomáhá už dva roky. „Většinou napáleným spotřebitelům chybí nezbytná vytrvalost v boji s těmito podvodníky,“ říká.

A kdo jsou vlastně ti, kteří vás na prodejní akci lákají? Tým nečestných podnikatelů má obvykle tři členy. „Hlavní je tzv. mluvčí, zpravidla nejschopnější z týmu, psychologicky proškolený člověk,“ popisuje Zbyněk Prousek a pokračuje: „Dál je to řidič, který přiváží zboží k prodeji.“ Posledním členem je hlídač, který se – stejně jako jeho kolegové – drží své role. „Hlídač nedopustí, aby se na akci dostali novináři nebo někdo se skrytou kamerou. Dává pozor, aby nikdo neodcházel před koncem akce,“ vysvětluje Zbyněk Prousek.

Jak postupovat, když nás napálí?

Pokud se po návratu z prodejní akce, kde jste pod nátlakem zakoupili zboží, rozhodnete toto zboží vrátit, je dobré postupovat rychle. Nejlépe do 14 dnů a hlavně správně. Zboží a průvodní dopis zašlete zpět prodejci. Zvlášť balík a zvlášť průvodní dopis. Oboje s průkazným doručením. „Problém je, že adresa v záhlaví smlouvy nemusí být totožná s adresou na vrácení zboží, která je malinkým písmem uvedena na druhé straně smlouvy,“ varuje Zbyněk Prousek. „Častou chybou je, že zboží vracíme vlastně na nesprávnou adresu. A to se nám samozřejmě vrátí zpět,“ dodává.

Podomní prodej

Nerozbalovat, neotvírat!

Vrácené zboží i dopis si na poště vyzvedneme, nerozbalujeme, neotvíráme obálku, necháme zalepené jako důkazní prostředek pro případné budoucí soudní, trestní nebo občanskoprávní řízení. Nyní je nutné prověřit, proč se zásilka vrátila zpět. Adresát zásilku odmítl převzít nebo jí v úložní době nepřevzal. Nejčastějším důvodem je – adresát neznámý. V tomto stádiu dospíváte k přesvědčení, že jste byli podvedeni a můžete se obrátit na policii.

Výdělek šmejdů? Půl milionu týdně

Výdělek tříčlenného týmu „šmejdů“ je týdně asi půl milionu korun. A dávno už se nevěnují jen prodejním akcím. Zakládají například i personální agentury, které nabízejí seniorům práci na půl úvazku a na sjednané schůzce jim vnucují zboží. Dále telefonicky nabízejí zdravotní pomůcky anebo – a to je nejzáludnější a nejnebezpečnější – různé výhry.
Pokud se dostanete do situace podvedeného spotřebitele, poraďte se co nejrychleji se svými blízkými a hlavně vytrvejte na cestě pomoci, pro kterou jste se rozhodli.

Spustit audio