Nový domek pro myšku a Husa Líza

3. květen 2013

Navštivte s Knižní záložkou Nový domek pro myšku a seznamte se s Husou Lízou.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Dnes má svátek Alexej; zajímalo by mě, kolik Čechů nosí toto ruské jméno, zato Alexandrů a hlavně Alexander ve svém okolí přece jen pár znám. Alexejovi se říká Aljoša, kdežto Alexandrovi Saša – to jen na okraj, a už se zavrtávám do první ze dvou knížek; kde se vzaly tu se vzaly ležely ráno na stole.

Obě mají leccos společného. Říká se jim „autorské“, protože jsou se vším všudy sakumprásk prací jednoho autora. Ten je napsal a ilustroval v knize i na obálce a posléze vydal v nakladatelství Portál.

Jmenuje se Petr Horáček; na AVU v Praze se seznámil s britskou studentkou Claire. Dostudovali, odjeli do Anglie, byla svatba a narodily se jim dvě holčičky. Zatímco maminka Claire chodila do práce, tatínek Horáček se doma staral o děti; četl jim příběhy, pak si je sám vymýšlel; přitom maloval pastelkami i voskovkami, stříhal a lepil, vyřezával a tiskl a nakonec z toho byla jeho první knížka.

Logo

Ne, že by si u Horáčků britští nakladatelé podávali kliku, nějaký čas trvalo, než se jednomu z nich zalíbil veselý příběh pro mrňata Jahody jsou červené. Bylo to v roce 2001 a představte si, že ten úplně neznámý Čech Petr Horáček, co nejdřív nakreslí obrázky a teprve potom k nim připíše krátký text, že ten Čech dostal za Jahody Cenu roku pro začínající autory.

To bylo u Horáčků radosti! Vbrzku se ozvali další nakladatelé z dalších zemí a Petru Horáčkovi dodnes vyšlo 25 knih, dokonce i v Americe a v Číně, a teď už taky v Česku. Jedna se jmenuje Nový domek pro myšku a ta druhá, taky bezvadná, co už je zfilmovaná, Husa Líza. Ona totiž byla nespokojená, ta husa Líza, se svým husím zevnějškem, prostě se jí nelíbilo, jak vypadá. Záviděla netopýrům, tukanovi, tučňákovi a taky žirafě a slonovi, pštrosovi, pštrosici a pštrosáčatům... zbytek si zjistěte sami.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio