Nový paleopark Balka, Ovocnáři se bojí mrazů a Startovací byty v Hradci Králové. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Nový paleopark Balka u Nové Paky je hotový, pro návštěvníky se poprvé otevře v sobotu. Cena za společný česko-polský projekt nakonec přesáhla 23 milionů korun. Areál návštěvníkům přiblíží geologickou historii regionu a nabídne i zkoušku rýžování českých granátů.

Samotný areál se budoval dlouhé dva roky. „Projekt byl zpracován, potom se maličko upravoval, protože vývoj tomu nedával za pravdu. A důležité byly samozřejmě dotace, protože bez nich bychom to neutáhli,“ říká nezávislý místostarosta Nové Paky Milan Pospíšil.

Čtěte také

Zemědělci v Královéhradeckém kraji s obavami sledují předpovědi počasí, podle kterých je možný návrat teplot pod bod mrazu. Týká se to i ovocnářů - prakticky všechny druhy stromů v jejich sadech jsou už v plném květu a pokles teplot může úrodu poškodit nebo dokonce úplně zničit. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Které druhy ovoce jsou tedy v ohrožení?
Podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka opravdu prakticky všechny, protože kvést už začaly i jabloně, které nasazují do květu jako poslední. Mimořádně citlivé jsou třeba meruňky, které už na některých místech dokonce odkvetly a mají už i drobné plody.

Čtěte také

Lidé v Hradci Králové mohou až do 20. května podávat žádosti o pronájem startovacích bytů. Nájemníky vybere radnice o týden později při veřejném losování ve velkém sále Adalbertina. Žadatelé musí splňovat několik podmínek, například musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit ve městě nemovitost k bydlení, musí v něm mít ale trvalý pobyt nebo v něm pracovat.

Volné byty ve Svatojánské ulici a ulici Ve Stromovce si zájemci mohou přijít prohlédnout v pondělí 29. dubna nebo v pondělí 13. května, vždy od 16:00 do 16:30 hodin. O bydlení ve startovacích bytech, ve kterých se platí zvýhodněné nájemné, bývá každoročně velký zájem. Město jich aktuálně má k dispozici 125. K pronájmu jich teď nabízí 14. Byty jsou o velikostech 1+kk a 2+kk a nájemník je může užívat nejvýše tři roky.

autor: baj
Spustit audio

Související