O řidičák přijdete i na Slovensku

4. únor 2009

Celoroční svícení, padesátka v obci, zákaz předjíždění nákladních vozů na dálnicích, snadné odebrání řidičského průkazu a vysoké pokuty. To jsou hlavní rysy nových silničních pravidel na Slovensku. O řidičský průkaz tam můžete lehce přijít i jako cizinec. Stačí když u sebe nebudete mít hotovost na zaplacení pokuty. Nový dopravní zákon je tu právě proto, aby postihoval cizince, kteří se podle policie nejčastěji vymlouvají, že nemají peníze. Policie prý na ně byla doposud krátká a její vysocí důstojníci neskrývají názor, že mají spadeno především na řidiče z Česka.

Žádné statistiky o tom, že silniční pravidla nejčastěji porušují cizinci, sice policejní prezident Ján Packa nepředložil, jeho zkušenost mu ale říká, že ze Slovenska si dělají El Dorado především řidiči z okolních států.

"Všimněte si na cestách, které vozy se kterými značkami tu jezdí rychle. Rakouské a české. A důvod je jednoduchý, všichni věděli, že je náš policista nemůže sankcionovat, takže když byli zastaveni, řekli, že nemají peníze."

Policisté však mohli zadržet řidičský průkaz komukoliv i v minulosti. Zřejmě to ale kvůli složitému papírování nedělali a raději pokutu do státního rozpočtu oželeli. Teď policisté řidičák zadrží a místo něj snadno vystaví náhradní doklad.

"Toto potvrzení má 15denní platnost. Když si následně český policista vyžádá řidičský průkaz hříšníka a nechá ho poslat do místa bydliště, tak dotyčný, kterému byl zadržen průkaz, se musí prokázat zaplaceným účtem a teprve proti tomuto potvrzení mu policista řidičský průkaz vrátí," říká Ján Packa.

Česká policie ale samozřejmě nebude náhradní doklady ze Slovenska uznávat. Proto Ján Packa počítá s tím, že každý řidič okamžitě zaplatí pokutu nebo si peníze vyzvedne v bance.

"Jestliže se dopustím dopravního přestupku na území cizího státu a dostanu sankci, jsem povinen ji uhradit na území cizího státu. Protože mám mít tolik finančních prostředků, abych si mohl vybral v bankomatu, vrátit se zpět a pokutu zaplatit, nebo jednoduše nepokračovat dále v jízdě."

Lhůta na zaplacení pokuty je 15 dnů. Pokud řidič svůj dluh neuhradí, policie předává věc ke správnímu řízení a úřady mohou takovému motoristovi zakázat řízení na území Slovenska. Tento zákaz se sice nevztahuje na Česko, ale řidič bude celou dobu bez řidičského oprávnění. Výška pokut se pohybuje od 60 do 1300 eur.

autor: lsm
Spustit audio