OBRAZEM. Opravy Národního muzea pokročily, první část budovy stavebníci odkryjí během měsíce

19. září 2016

Už za měsíc stavebníci odhalí první opravenou část historické budovy Národního muzea na pražském Václavském náměstí. Instituce je zavřená pátým rokem, opravy fasád za tu dobu ale významně pokročily.

Střechy nárožních věží na straně Václavského náměstí budou mít nové zlacení a krytinu. Také pod lešením, které teď zakrývá fasády na Václavském náměstí a v Čelakovského sadech, práce pokračují. Jejich konečnou podobu ale lidé uvidí až v první polovině příštího roku, kdy stavebníci lešení sundají.

Podle stavbyvedoucího Davida Čecha jsou práce hotovy asi ze 70 procent. Před finálním schválením je také výběr odstínu speciální fasádní barvy. „Všichni si budou muset zvyknout na to, že objekt nebude černý, tmavý a smutný, jako byl doposud. Naopak bude příjemně teplý a světlý," uvedl.

Stopy po kulkách, které poškodily fasádu Národního muzea v srpnu osmašedesátého roku, ale zůstanou i po rekonstrukcích viditelné. „Rozhodlo se, že se nebudou ponechávat jenom dva sloupy jako odkaz k této události, ale že se fasáda pojme jako celek. Když se dělá kamenická oprava, také nikdy nemáte ten samý pískovec se stejnou strukturou a barvou. Vždy je to trochu odlišné a zde to bude na první pohled vidět,“ dodal k rekonstrukcím Čech.

Oprava historické budovy Národního muzea v Praze za více než 1 a půl miliardy korun by měla být dokončena v roce 2018. Poté bude mít například tunelové propojení s novým objektem zděděným po bývalém Federálním shromáždění, vyhlídkovou hlavní věž nebo zastřešená atria.

Rekonstrukce Národního muzea. Sousoší Nadšení
Spustit audio