Od roku 2013 řidiči aut dostanou i řidičák na skútr 125

11. duben 2012

Nebaví vás každodenní popojíždění v kolonách? Závidíte mrštným skútrům, jak se proplétají mezi dlouhými řadami aut? Už od příštího roku dostane každý majitel řidičského průkazu na auto automaticky i řidičák na skútr. Ovšem ne na malou a pomalou padesátku, ale na silnější 125.

Myšlenka dostat k řidičskému průkazu na auto automaticky i řidičák na silnější skútr napadla úředníky Evropské komise a ministerstvo dopravy se podle jejich doporučení řídit bude. Slibuje si od toho v městských ulicích více skútrů na úkor automobilové dopravy, tedy méně kolon a ucpaných ulic. Odborníci i laici silnější skútry k řidičáku vítají, i když obavy z nárůstu počtu nehod jsou na místě. Rozdíl mezi 50 a 125 ccm je značný.

„Člověk, který neumí jezdit na kole, si sedne na motorku a neví, co má dělat. Víme to z vlastních zkušeností, protože provozujeme také půjčovnu motorek a často se setkáváme s lidmi, kteří neumějí jet ani na padesátce. Rozdíl mezi 50 a 125 je opravdu velký a hlavně je rozdíl v tom, jestli člověk na motorce jezdí, nebo ne,“ uvažuje prodejce skútrů a provozovatel internetového serveru Skútrportál Pavel Augustýn.

Na druhou stranu právě vyšší rychlost a síla je paradoxně pro jízdu ve městě bezpečnější. Skútr 125 drží s přehledem krok s auty, zatímco pomalá 50 s omezenou rychlostí překážela i kamiónům.

Skútr ušetří čas, ale nelze ho užívat celoročně

Pavel Augustýn jako prodejce skútrů věří ve velký nárůst zájmu právě o kategorii 125. „Máme hodně zákazníků, kteří čekají na řidičský průkaz na 125. Na sezónu 2013 se podle mě nárůst kupujících rapidně zvedne,“ říká Augustýn.

Do karet hraje prodejcům i růst cen benzínu a samozřejmě úspora času. Skútr je v městském provozu zdaleka nejrychlejší dopravní prostředek. Zajímavý je také zvýšený zájem o skútry z řad firem.

„Firmy, které využívají skútry jako dopravní prostředek, ušetří za týden třeba jeden až dva pracovní dny, které by jejich zaměstnanci jinak někde proseděli a prostáli v autě. To je velký přínos pro firmy a myslím, že na to budou slyšet,“ domnívá se Augustýn.

A jak to vidí řidiči? Přesedlali by z auta na skútr?
„Určitě ne. Doprava je příliš hustá. Motorku mám a jezdím na ní, ale do Prahy ani náhodou.“
„Dovedu si to představit. Mám s tím zkušenosti, takže bych se nebál. Má to však i svoje mouchy, například omezenou dobu užívání pouze v teplých měsících. Holt nejsme Itálie, Chorvatsko nebo Thajsko,“ odpověděli řidiči dotázaní v naší anketě.

Počtem skútrů na silnicích se opravdu s velmocemi jako Itálie rovnat nemůžeme. Příští rok se uvidí, jestli se jim alespoň trochu přiblížíme.

autor: bob
Spustit audio