Od září se v Plzni zpoplatní další parkovací zóny

17. srpen 2022 18:53, aktualizováno

Řidiči začali v srpnu platit za parkování na Petrohradě. Od září město zpoplatní celé území západně od Klatovské třídy. Zanedlouho přibydou i Bory a Slovany.

První zóna placeného stání vznikla v Plzni v 90. letech minulého století a od té doby přibývají další. Město aktuálně řeší nedostatek parkovacích míst ve starší zástavbě. Od září bude zpoplatněna zóna mezi ulicemi Přemyslova, Kotkova, Tylova a Puškinova. Vznikne tam zóna C s tarifem 20 korun na hodinu. „Rezidenti zaplatí 700 korun za rok. Ostatní předplatitelé si mohou pořídit parkovací kartu za 12 500 korun,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule.

Vedle tohoto území budou nově zpoplatněny další malé zóny. A to v Pallově ulici, kde bude zóna B s tarifem 30 korun za hodinu, a parkoviště u bývalého Prioru půjde do zóny D, kde řidiči zaplatí 10 korun za hodinu.

Pro majitele aut, kteří ve zmíněných ulicích trvale bydlí, přinesou tato opatření výhodu větší možnosti parkování v blízkosti svého bydliště. „Tato cenová regulace je namířena vždy zejména proti autům, které tam jezdí parkovat na celý den a zatěžují ty oblasti s dopravou, která je tam zbytná, ať už je to z jiných částí města nebo zejména z mimoplzeňských obcí a měst,“ vysvětlil Michal Vozobule. Pro rezidenty to znamená, že jsi pouze objednají parkovací oprávnění. Nově k tomu mohou využít i e-shop na webu parkingplzen.cz.

Plzeň bude placená stání dál rozšiřovat

Počítá se se zpoplatněním prakticky celých Bor a velké části Slovan. „Je to vždy v duchu rozhodnutí ať už místní rady nebo zastupitelstva,“ zmínil Michal Vozobule. Nově zavedené zpoplatněné zóny vytlačují auta dál od centra. Rezidenti volají po tom, aby se placené zóny ve městě udělaly.

V příštích měsících se vytvoří další zóna západně od Klatovské. Půjde o rozšíření o Kotkovu, Korandovu, Tylovu, Bendovu ulici apod. Tato zóna by měla být hotová do března příštího roku. Dále by se měla vytvořit zóna kolem zimního stadionu. Ve městě přibydou i parkovací domy. Jeden v ulici Skupova, který má mít i svou rezidentskou část. Postoupilo se také v projektu parkovacího domu u bazénu, jehož součástí je i rekonstrukce celého okolí.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio