Odchovává ohrožené sýčky, aby je mohl vypustit zpět do přírody. Zlepšují mu náladu

30. červen 2020

Sýček obecný patří mezi kriticky ohrožené druhy. Je to proto, že se z přírody vytrácí jeho přirozené prostředí. Jak to udělat, aby bylo sýčků víc? Sokolník Stanislav Menclík z Vysokého Mýta ví, jak na to. Díky svým bohatým zkušenostem  s odchovy dravců začal sýčky rozmnožovat a  vypouštět zpět do přírody.

„Dělám to pro radost. Když se podíváte na sýčka, je to takový malý ťutínek, který legračně pumpuje hlavičkou. Podívám se na něj a mám hned lepší náladu,“ usmívá se Stanislav Menclík.

Sokolník Stanislav Menclík odchovům dravců rozumí. Už mnoho let odchovává hlavně sokoly a další dravce, které si pak kupují sokolníci z České republiky, ale hlavně ze zahraničí. Sýčci jsou ale jinou kapitolou. Ty se snaží rozmnožovat a vracet do přírody z dobré vůle.

Sýček je naše druhá nejmenší sova a je velmi užitečná. Už v jednom roce hnízdí a rozmnožuje se. Hnízda si tvoří v dutinách stromů, ale dá se pro ně postavit i budka. Stanislav Menclík má dva páry sýčků. U prvního párku letos nevyšla první snůška, ale snad bude náhradní. Druhý pár byl úspěšný. Jejich snůška čítá pět vajec. Samice na nich sedí 28 dní. Zajímavé je, že samice na vejcích sedí až po snesení posledního vejce, takže mezi mláďaty může být značný věkový rozdíl. Už ve dvou týdnech mláďata létají a po měsíci opouštějí hnízdo.

Zajímavý je rozporuplný pohled na sýčka ve starověké mytologii. Ve starověkém Řecku to byl posvátný pták spojený s moudrostí, v Římě se stal naopak poslem smrti a špatných zpráv. My rozhodně nesýčkujeme a přikláníme se k první variantě.

Spustit audio

Související