Odmazání trestných bodů urychlíte kurzem bezpečné jízdy. V prosinci mají skoro všude plno

12. prosinec 2014

Přijít o řidičský průkaz je pro mnohé lidi naprosto nepředstavitelné. Musejí dojíždět do práce, vozit děti do školy anebo auto potřebují právě pro výkon svého povolání. Jenže kdo je denně na cestách, může snadno přijít k nějakému trestnému bodu. Právě proto je na konci roku o kurzy na odečet bodů největší zájem.

Na první pohled normální kurz bezpečné jízdy, jenže pro tentokrát se řidiči nehlásili dobrovolně – museli, pokud si chtějí ze svého konta odepsat tři trestné body. „V tomto období je větší zájem o kurzy na odpočet trestných bodů, protože řidič si jednou za kalendářní rok může body umazat, takže může přijít teď v prosinci nebo znovu v lednu,“ přibližuje aktuální situaci Miroslav Klásek z Autodromu Sosnová u České Lípy.

Čtěte také

A potvrzují to i statistiky – zatímco v průběhu roku tyto kurzy absolvuje průměrně 250 lidí měsíčně, pak v prosinci je jejich počet téměř dvojnásobný. A i sami řidiči připouštějí, že pokud by se blížili dvanáctibodové hranici, pak by kurz využili. „Kdybych měl možnost, určitě bych si takový kurz rád vyzkoušel. S tím kurzem souhlasím.“

Změna

Při spuštění bodového systému bylo možné odečítat body pouze po uplynutí 12 měsíců bez dalšího přestupku. Už o dva roky později se ale do hry dostaly také kurzy bezpečné jízdy, jak potvrzuje Martin Novák z ministerstva dopravy. „Od 1. září 2008 funguje pro řidiče to, že pokud absolvují takzvanou bezpečnou jízdu v certifikovaném středisku, tak se jim odečtou automaticky tři body,“ říká Martin Novák.

Ovšem pouze v případě, že nenasbírali více než deset bodů a žádný není za závažnější přestupek jako alkohol za volantem. Celkem této možnosti využilo už téměř 17 tisíc řidičů, mnozí ale opakovaně. Podle zákona může kurz na odečet bodů řidič absolvovat pouze jednou ročně, ale klidně každý rok. A zkušenosti instruktora bezpečné jízdy Libros Ostrava Adama Peschla dokazují, že pro mnohé je to jen povinnost. „Většina řidičů sem přijde, protože musejí a nechtějí tu být, nechce se jim. Vždycky se najde nějaký člověk, kterého to nebaví a dává to potom hodně znát,“ popisuje Adam Peschl.

Čtěte také

V současnosti existují čtyři akreditovaná střediska, kde je možné kurzy na odpočet bodů absolvovat – v Mostě, v Sosnové u České Lípy, v Ostravě a Jihlavě. Ceny se pohybují kolem čtyř tisíc korun a do konce letošního roku už mají téměř všude plno. Kurzy mají zákonem přesně stanovený rozsah – tři hodiny teorie a další tři a půl praxe, takže je to prakticky na celý den.

„Dopoledne je teoretická část – zde se probírají pravidla silničního provozu, způsob řízení a jízdy. Potom následuje praktická část, kde si řidiči tohle všechno zkoušejí na dráze – například přejíždění z pruhu do pruhu, předjíždění a podobné věci,“ vysvětluje Miroslav Klásek. Kdo tedy chce, má při kurzech pro odečet bodů možnost i vylepšit své řidičské umění.

autor: evk
Spustit audio