Ohlédnutí za cestou Benedikta XVI. do Latinské Ameriky

31. březen 2012

Papež Benedikt XVI. poprvé navštívil Mexiko a Kubu. Mexiko má druhou největší katolickou populaci na světě - k římskokatolickému vyznání se tam hlásí přes 90 milionů lidí. Pro Vatikán je tak tato země velmi důležitá. Předchozí papež Jan Pavel II. tam byl dokonce pětkrát!

Na Kubě je římských katolíků podle statistiky jen desetina obyvatel - tedy asi milion - a byla to druhá papežská cesta na ostrov. Přesto ale byla Benediktova návštěva této komunistické důležitá. A měla i politický nádech. Pokračuje David Koubek:

Podobné hudební rytmy latinoameričany i při mších spojují, ale jinak jsou Mexiko a Kuba ale dva jiné světy. V Mexiku vládne kapitalismus, na Kubě komunismus. Benedikt XVI. před cestou upozorňoval na nebezpečí obojího.

„V těchto chvílích, kdy je tolik rodin rozdělených nebo přinucených k emigraci, kdy mnozí trpí chudobou, korupcí, domácím násilím, obchodem s drogami, krizí hodnot a kriminalitou, hledáme u Panny Marie útěchu, sílu a naději. Ona je Matkou pravého Boha, jež nás přijímá s naší vírou a milosrdenstvím pod svou ochranu, abychom tak překonali všechno zlo a nastolili spravedlivější a solidárnější společnost.“

Návštěva papeže Benedikta XVI. na Kubě

Svatý otec tak v polední modlitbě při mši v mexickém Leónu, kam přišlo 600 tisíc věřících, vyzval k boji proti tomu, co tak sužuje mexickou společnost: Boje drogových kartelů mezi sebou, proti policii a vojákům, jejich praktiky od brutálního zabíjení po vydírání a bezskrupulózní podplácení...

Znovu ale vyzval k ochraně tradičních hodnot. I když je Mexiko jednou z nejvíce katolických zemí, vláda hlavního města například schválila sňatky osob stejného pohlaví.

Katolická církev v Mexiku má ale pošramocenou pověst kvůli případům zneužívání dětí, mimo jiné významným knězem Marcielem Macialem, kterého Vatikán po léta bránil. Věřící také na svou stranu získávají nové evangelické církve.

Papež Benedikt XVI se na Kubě setkal s Fidelem Castrem

Na Kubě se čekalo hlavně to, jak se Benedikt XVI. zastane disidentů, odpůrců komunistického režimu, který církev sice nikdy nezakázal, ale nenechal ji volně dýchat.

„Nesu ve svém srdci spravedlivé touhy a oprávněná přání všech Kubánců, ať už se nacházejí kdekoliv; jejich trápení i radosti, jejich obavy i nejvznešenější tužby, zvláště pak mladých a starých lidí, dospívajících a dětí, nemocných a pracujících, vězňů i jejich blízkých, chudých a potřebných."

Mezi řádky slov Benedikta XVI. po příletu na Kubu se dá najít zmínka o politických vězních i o kubánském exilu. Mnoho emigrantů přitom na jeho mši kubánský režim pustil - pro mnohé to byl první návrat do své vlasti.

Papež na Kubě vyzval k budování obnovené a otevřené společnosti. S kubánskými disidenty se ovšem nesešel.

V Mexiku i na Kubě ale papež shodně poukazoval na problémy, které současný svět přináší - kromě ekonomické krize i krize hodnot.

Papež Benedikt XVI. a Raúl Castro

„Obrození společností i světa si žádá bezúhonné, rovné lidi, osoby s pevným morálním přesvědčením a velkými hodnotami, které se nedají manipulovat malichernými zájmy."

Je možné, že ta slova byla určena i významným osobám, které se účastnily papežových mší: Nejbohatšího muže Mexika, miliardáře Carlose Slima, kandidátům na mexického prezidenta, který má být zvolen v červenci, i současnému komunistickému vůdci Kuby Raúlu Castrovi, který byl na obou mších přítomen v první řadě.

autor: dkk
Spustit audio