Oldřich Janota: Posvěcení nového měsíce

22. květen 2011

Na dnešní Noemovu Archu se nalodila písnička z nejnovějšího zatím nevydaného CD Oldřicha Janoty Posvěcení nového měsíce.

Neuplynuly ani 2 roky od CD Ora pro nobis a už je tu Oldřich Janota s další nahrávkou. Dal jí název Posvěcení nového měsíce podle básně Fanny Neudy v překladu katolického teologa Saši Heidlera. Nové písničky jakoby navazují na Ora pro nobis věnovaném panně Marii. I tady se objevují ženy světice - svatá Alžběta, svatá Anna, svatá Maří Magdalena.

O Janotův hudební doprovod se postarala houslistka Romana Šilhavá. Nahrávka je věnována mimo jiné památce židovské komunity v Lošticích. Kromě češtiny tu zaznívá i zvláštní řeč - něco mezi hebrejštinou, svahilštinou a latinou.

Dvanáct písní Oldřicha Janoty na novém CD Posvěcení měsíce se nese v obvyklém meditativním duchu, na který jsme u tohoto písničkáře zvyklí. Dva texty však vybočují svým autorstvím. Je neobvyklé, že by Oldřich zpíval texty někoho jiného a tady dokonce sáhl v jednom případě po překladu z jiného jazyka. Ve druhém případu v asi nejsvižnější písni celého alba je autorkou textu Zora Vláčilová.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio