Bolesti páteře v Apatyce

20. srpen 2014

Kdo nepoznal bolesti v křížích nebo třeba bolesti hlavy od krční páteře, může si jedině gratulovat. Bolestivé stavy v oblasti zad, přesněji páteře, budou tématem čtvrteční Apatyky s odborníkem profesorem Jaroslavem Opavským.

Proč a jak bolesti páteře vlastně vznikají, zda jim lze zabránit a pokud vzniknou, jak se jich účinně zbavit - otázky, které ve své praxi lékaři zabývající se pohybovým ústrojím dostávají stále znova. Stále více lidí má totiž zkušenost s nějakým bolestivým stavem a mnoho z nich lokalizuje bolesti právě do oblasti beder či krční páteře, respektive hlavy.

Prof. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc., vede olomoucké RRR Centrum pro léčbu bolestivých stavů a pohybových poruch a je také vedoucím katedry fyzioterapie na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého. Má jednoznačný recept na to, jak se bolestí páteře buďto úplně vyvarovat, anebo zbavit? Je to ale vůbec reálné?

Jací pacienti nejčastěji navštěvují ordinace lékařů - praktických, neurologů či lékařů rehabilitačních? A kam vlastně ve kterém případě směřovat? Kdy? Okamžitě, nebo až vyzkoušíme "první pomoc" - léky od bolesti?

Poslouchali jste v prázdninové repríze ve čtvrtek 21. srpna.

autor: Bořek Volný
Spustit audio