Uprchlická krize zaměstnává na Jesenicku stovky lidí. Vyrábějí obytné kontejnery

1. březen 2016

Extrémní množství zakázek mají firmy na Jesenicku, které vyrábějí obytné kontejnery. Obě je vyváží do zemí, kde čelí přílivu uprchlíků.

Například závod v Supíkovicích už vyvezl do Německa 5 000 modulů. Za poslední rok tu přijali asi 100 lidí. A protože mezi místními jich dost nenašli, posilu nabrali i z nedalekého Polska.

„Nejčastěji z modulů se staví dva druhy budov. První typ budov je klasický bytový dům s plnohodnotnými byty a druhým typem budov jsou ubytovny hotelového typu, ve kterých se nachází na každém patře pokoje, společné sprchy, záchody, kuchyňky, sušárny a prádelny,“ říká marketingový ředitel společnosti Jan Petr.

Filip Galis pracuje ve firmě už deset let a vystřídal zde řadu profesí. Skončil u výroby podlah a podle jeho slov výrazně přibylo práce za poslední rok a půl. Dokonce se zavedl i třísměnný provoz.

„Mám rád tuto práci. Jsem tady dobře finančně ohodnocený, “ říká o závodu polský zaměstnanec David Chwastyk z Glucholaz.

Výroba sestav pro uprchlíky představuje zhruba sedmdesát procent veškeré produkce závodu v Supíkovicích. Některé zakázky musí dokonce společnost odmítat.

V Supíkovicích vyrábějí kontejnery pro uprchlíky

„Došlo k poptávkovému šoku, protože v danou chvíli začala německá města a zemské vlády soudit, kdo dříve bude mít kapacitu výrobců, aby vůbec mohl uprchlíky ubytovat do zimy,“ dodal Jan Petr.

Poptávka po obytných modulech zdaleka nekončí, a tak by v továrně potřebovali nabrat ještě osmdesát lidí.

V Supíkovicích vyrábějí kontejnery pro uprchlíky
autoři: aja , Pavlína Robenková
Spustit audio