Skloňování názvu města Odolena Voda

7. září 2018

Pracovníci rozhlasu postupují ve shodě se stanoviskem Ústavu pro jazyk český.

Dobrý den,

jsem takřka denním posluchačem Českého rozhlasu. Podle momentální nálady a podle nabízeného programu střídám ponejvíce poslech stanic Radiožurnál, Dvojka a ČRo Plus. Aktuálně informuje Český rozhlas o problému, který způsobilo vylití většího množství kyseliny sírové na silnici a do jejího okolí v blízkosti obce Odolena Voda. Rozhlasoví hlasatelé v této souvislosti používají formulace jako např., že se tak stalo u "Odoleny Vody", že se k události vyjádřila starostka "Odoleny Vody". Jde mi o to, že hlasatelé skloňují jméno města Odolena Voda nesprávně. Pokud je mi známo, jméno města vzniklo tak, že kdysi byl jistý muž jménem Odolen a jemu patřila nějaká voda. Čili byla to voda (toho) Odolena. Z toho vyvozuji, že ve všech pádech by první slovo názvu města mělo být vždy ve tvaru Odolena - 1. p. Odolena Voda, 2.p. Odolena Vody, 3. p. Odolena Vodě, 4. p. Odolena Vodu, 5, p. Odolena Vodo, 6.p. Odolena Vodě, 7.p. Odolena Vodou.

S úctou

M. K.

<hr/>

Vážený pane,

děkuji Vám za postřeh, který svědčí o Vašem jazykovém citu a také o Vašem zájmu o jazykovou kulturu ve vysílání Českého rozhlasu. S názorem, že je třeba respektovat etymologii názvu Odolena Voda, jsem se ve své redakční praxi setkal opakovaně. Název skutečně vznikl tak, jak uvádíte, tedy identifikací místa se jménem jeho zakladatele. Podle výkladu Ústavu pro jazyk český AV ČR došlo k hláskovému zjednodušení původní podoby Odolenova Voda na dnešní podobu.

Jednoznačně je třeba vyloučit skloňování vycházející ze záměny první části názvu s přívlastkem shodným ("v Odolené Vodě"). Ovšem správné není ani ponechání první části názvu v nesklonné podobě. Jazyková příručka Ústavu pro jazyk český uvádí jedinou variantu skloňování obou částí názvu, a sice podle vzoru žena: Odoleny Vody, Odoleně Vodě, Odolenu Vodu atd. Pracovníci Českého rozhlasu, poučení Oddělením vzdělávání, tedy postupují ve shodě se stanoviskem Ústavu pro jazyk český.

Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio