Orangutaní plánování a „kamenná dlažba“ z přehrady u Dukovan

21. září 2013

Divočáci pod dohledem satelitů, objev neobvyklého hrobu poblíž Pohanska a plány NASA na chytání asteroidů.

Odborníci z České zemědělské univerzity už pár měsíců za pomoci obojků se satelitní navigací sledují pohyb pěti divočáků, aby lépe poznali jejich zvyklosti. Čtyři z těchto čuníků za tu dobu prakticky neopustili svá malá teritoria. Jen kanec, přezdívaný Mirek, se projevil jako cestovatel. Z okolí šumavského Stožce se v červenci kdovíproč vydal do Německa a Rakouska, kde zůstal dva týdny. Pak se, po cestě dlouhé desítky kilometrů, vrátil zase zpátky ke Stožci.

Samci divoce žijících orangutanů umí plánovat a své večery věnují přípravám na ranní aktivity, tvrdí vědci ze Švýcarska, kteří zkoumali chování lidoopů v pralesích na Sumatře. Své plány ještě před spaním oznámí hlasitým křikem ostatním orangutanům v okolí, a to tak, že volají směrem, kterým se po ránu chtějí vydat. Podle vědců je to nejen „pozvánka“ pro samice, ale také upozornění pro případné soky, že s nimi druhý den musí počítat.

Mezi Lanžhotem a Břeclaví, asi kilometr od hradiště na Pohansku, narazili archeologové na hrob velkomoravského bojovníka z 9. století s dvojbřitým mečem, jaký se v této oblasti nenašel už 40 let. Mrtvý byl ve své době zřejmě významnou osobností – a přesto žil a byl pohřben až za hradbami hradiště, kde žili jen chudí zemědělci a pastevci. V jeho hrobě se našly i dva nožíky a trochu překvapivě také náušnice. Škoda, že kosti nedovedou vyprávět.

Americká NASA plánuje "lov" na asteroidy - takhle nějak by mohl vypadat

Nejen sobí zuby a nástroje z pazourku či křišťálu. Na dně odpuštěné přehrady u Mohelna, na dohled od elektrárny Dukovany, našli archeologové konstrukci z kamenů, která kdysi mohla ohraničovat obydlí; mohlo jít i o jednoduchou kamennou dlažbu. Její odhadované stáří – 15 až 19 tisíc let – v příštích měsících zpřesní radiouhlíkové datování. Podle odborníků nešlo o žádné přechodné osídlení, ale o stálou osadu lidí ze sklonku doby ledové.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA už má vytipované tři asteroidy o průměru sedm až deset metrů, z nichž jeden má být v budoucnu chycen do speciálního „pytle“ a přesunut na oběžnou dráhu kolem Měsíce, kam by se za ním měla vypravit výzkumná mise. Ta má posoudit, zda mohou asteroidy posloužit jako zdroj surovin a také přinést poznatky, využitelné k případnému odklonění jiného asteroidu z kolizní dráhy s naší vlastní planetou.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 39/2013, 21. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio