Ivana Šuláková: Podomní prodejci

4. březen 2018
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Podomní prodej i přes přísnou regulaci pořád funguje. Přestože mohou potulní prodavači dostat pokutu až 200 tisíc korun, pokud zvoní na domácnosti v obcích, kde je taková forma prodeje zakázána, většina z nich to vážně nebere. Dobře totiž vědí, že v jejich síti vždy uvízne aspoň někdo, kdo jejich slibům uvěří.

Myslím, že mezi námi není snad jediného člověka, který by ještě nenarazil na nějakého podomního prodejce. A velká část z nás s nimi má i špatné zkušenosti.

Jsou neodbytní a snaží se nám vnutit zboží a služby, o které vůbec nestojíme. Už dávno jsou pryč ty doby, kdy zvonili na zvonky a nabízeli nám rádoby kožené bundy a kabáty nebo třeba předražené deky. Tehdy jsme, lidově řečeno „šunt“, mohli zjistit pořádnou prohlídkou i prohmatáním nabízeného zboží.

Jenomže, dnešní podomní obchodníci obchodují i se zbožím a službami, které si osahat nemůžeme. A právě proto se také častěji necháme napálit. Města a obce se všemožnými vyhláškami snaží zabránit tomu, aby nás neseriózní obchodníci obtěžovali.

Oni se ale pořád nevzdávají. Neustále vymýšlejí nové fígle, do domů se dostávají pod záminkou kontroly elektroměrů a plynoměrů a co je nejproblematičtější – cílí hlavně na bezbranné seniory.

Například českotěšínská radnice teď řeší další případ porušení zákazu podomního prodeje. I když ve městě omezující vyhláška platí už přes tři roky, hlavně starší obyvatele tam obtěžují obchodníci s energiemi.

Naposledy zkoušeli štěstí u třiaosmdesátileté důchodkyně a přímo při činu je přistihli strážníci. Obchodníci měli smůlu a dotyčná seniorka štěstí. Jenomže toto je podle městské policie jen špička ledovce. Ve skutečnosti je podobných případů mnohem více.

Proč se tedy všechny nedostanou až k rukám strážníků a vedení měst a obcí? Jednoduše proto, že si ne všichni obtěžovaní lidé na nechtěnou návštěvu stěžují. Přitom stačí tak málo – zvednout telefonní sluchátko a neseriózní prodejce nahlásit městské policii. Nejen, že tak pomůžeme k jejich dopadení a potrestání, ale možná tak zachráníme dalšího nešťastného seniora, který by jinak podlehl jejich nekalým praktikám.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.