Hudební lahůdka v podání -123 Min. na našich frekvencích

23. září 2010

Pokud máte rádi jazzové trio -123 Min., pak neváhejte a nalaďte si nás ve čtvrtek 14. února po zprávách v 18:00. V tento den odvysíláme hodinový záznam koncertu, který kapela odehraje o den dříve v ostravském klubu Parník.

Trio -123 Min. jsou právě na aktuálním turné po České, Slovenské i Polské republice s názvem "Unplugged Tour". Názvu tedy odpovídá i hudební pojetí písní.

Logo

"Tímto akustickým turné si kapela připomíná své začátky v jazzových klubech. Svým fanouškům jsme připravili kromě osvědčených skladeb v novém kabátku i starší písně, které koncertně dlouho nezazněly," říká Zdeněk Bína, kytarista, zpěvák a vůdčí osobnost -123 Min.

Spolu s ním v kapele hrají Martin Vajgl (bicí) a Fredrik Janáček (baskytara). Martin Vajgl je autorem řady článků o bicích nástrojích v hudebním magazínu Muzikus. V letech 1994 až 2003 působil v kapele Vltava. Studiově se podílel také na albech (i koncertně) Michala Pavlíčka, Wanastových Vjecí, Kamila Střihavky, Luboše Pospíšila nebo Českého národního symfonického orchestru.

Fredrik Janáček, narozen ve Švédsku, má za sebou rovněž pestrou hudební kariéru. Ve Švédsku byl členem progresivní kapely Isildurs Bane, podporované švédskou státní kulturní radou. Byl skladatelem a kapelníkem mnoha divadelních inscenací (Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Král Oidipus). Od roku 1992, kdy žije v naší republice, prošel kapelami Sluníčkem, Slunečním orchestrem a od roku 1997 je stálým členem -123 Min.

Kapela od roku 1999 vydala celkem pět alb. Poslední deska s názvem "Mom" jim vyšla v roce 2005 u vydavatelství Universal Music. Více se dovíte na stránkách kapely (zde).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.