Virová hepatitida není přesně totéž co žloutenka

1. říjen 2014

Virová hepatitida je infekční onemocnění způsobující u člověka zánět jater. O šíření nákazy, průběhu nemoci, léčbě i několika typech virových hepatitid jsme v rozhlasové Lékárně hovořili s přednostou Kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Luďkem Rožnovským.

„Virová hepatitida je virový zánět jater. Žloutenka je jeden z příznaků, kdy člověk má žlutou kůži. Žluté zabarvení kůže může být u virových hepatitid, ale může být i u jiných onemocnění, například u kaménku v žlučových cestách a následovat po bolestech, po kolikách, po obstrukci kaménkem,“ vysvětluje lékař.

Co mají virové hepatitidy společné? To, že jsou způsobeny virem. V současné době známe pět virů. Ty napadají jaterní buňky, které poškozují. „Poté ta jaterní buňka nemá například schopnost zpracovávat barvivo a člověk zežloutne,“ dodává Luděk Rožnovský.

Játra je nejen čistírnou našeho těla, produkuje také mnoho ochranných látek nebo bílkovin, které potřebujeme. A bez jater se neobejdeme.

Co virus v játrech způsobuje? „Je to zánětlivý proces a buď přímo virus nebo naše obranné mechanismy buňku napadenou virem poškozují a zničí. V okamžiku, kdy je jaterní buňka poškozená nebo zničená, játra nedostatečně fungují,“ popisuje lékař.

Většina lidí o nemoci vůbec neví

Většina lidí, kteří jsou nakaženi virem, o svém onemocnění vůbec neví, protože probíhá bezpříznakově lehce. Klinické příznaky má přibližně třetina pacientů. Ty mohou zahrnovat například zmíněné zežloutnutí kůže.

Poté už jsou příznaky zcela nespecifické – chřipkové příznaky, bolesti kloubů, mírné zažívací potíže, výjimečně vyrážka. Pro pacienta je tak význačné až zežloutnutí.

Pět typů hepatitidy

Jednotlivé hepatitidy se označují písmeny. V České republice se běžně vyskytují čtyři typy – A, B, C a E. Je ale obtížné říct, která z nich je u nás nejčastější.

„Třeba hepatitida typu A byla u nás v některých letech nejčastější, teď je o něco méně častá. Je to takzvané onemocnění špinavých rukou, přenáší se mezi lidmi buď přímo, nebo přes vodu, přes potraviny,“ upozorňuje přednosta kliniky.

Další dva typy se přenášejí krví. To je žloutenka typu B a žloutenka typu C, která postihuje jako akutní onemocnění v současné době zejména narkomany.

„Poslední žloutenkou u nás významnou je žloutenka typu E. V posledních pěti letech se zjistilo, že se šíří zejména z masa – například z vepřového nebo z masa divokých zvířat,“ říká.

Více si o nemoci a její léčbě poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku. Tento i další díly Lékárny pak najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio