Ovesné vločky byste si měli dopřávat denně. Jsou plné vitamínů a energie
Oves je nejmladším sourozencem pšenice, žita a ječmene. Tato rostlina má místo nejen v kuchyni, ale i v péči o zdraví.
Než začete z ovsa cokoliv vařit, je třeba ho nafermentovat den předem ve vodě se lžící probiotik – jako je třeba jablečný ocet, umeocet, kefír, jogurt nebo citrón.
V ovsu je spousta zdraví prospěšných látek. Komplexní sacharidy, vláknina, jsou v něm i kvalitní tuky, vitamíny B i E. Oves je bohatý na fosfor, hořčík i zinek. Složité cukry obsažené v ovsu se rozkládají v těle postupně a nezatěžují orgány.
Odvar z ovesných vloček používali naši předkové při problémech se zácpou. Germánští válečníci si před každým válečným tažením dopřáli kaši z ovsa. Měli prostě vyzkoušeno, kolik dodá energie. A Skotové nejen že pekli z ovsa chleba, ale vyráběli z něj i whisky.
Když zkombinujete ovec a luštěniny, obojí řádně nafermentované den předem, můžete si připravit karbanátky. Na talíř ještě přidejte naklíčené mungo a tofu. A máte kompletní dávku proteinů.
Související
-
Klikva je přírodní zásobárnou vitamínu C. Využít ji můžete při léčbě ledvin i močových cest
Borůvky, brusinky a klikva, to je jedna rodina. Dnes se zaměříme na klikvu a na látky v ní obsažené, kterými může prospět ke zdraví našeho těla.
-
Nebojte se jeřabin – je v nich spousta vitamínu C. Pomáhají třeba také při jaterních potížích
Možná jste v dětství zaslechli varování, ať jeřabiny neochutnáváte, že jsou jen pro ptáky. Není to ale až tak úplně pravda.
-
Červená řepa je zdravá celá. Pochutnat si můžete i na jejích vitamíny nabitých listech
Listy červené řepy rozhodně nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Jsou totiž zdravé a velmi chutné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.