Pabiška jede s vlasatou švestkou

3. leden 2010

Obrovské vedro, ale i úprava měřeného úseku trati kvůli korytu vymletému prudkým deštěm - taková byla druhá etapa Rallye Dakar v Jižní Americe. Do cíle v Cordobě dorazilo všech 17 českých strojů. Byla mezi nimi i žlutá motorka KTM Davida Pabišky, který skončil 33.

Jak potvrdil našemu reportérovi v konvoji Janu Říhovi, měl z toho celkem radost. Na rozdíl od loňského ročníku Rallye Dakar totiž nemusel hned na úvod řešit žádné technické problémy a zároveň mu vyhovuje, že má novou slabší motorku.

"Při nástupu do rychlostní zkoušky jsem trpěl hrůzou, co se mi zase přihodí, protože veškerá moje předchozí účast na Dakaru vždy skončila nějakým problémem kousek po startu. Po pravdě jsem tomu i trochu přizpůsobil jízdu. Nakonec to dobře dopadlo a dojel jsem bez jakýchkoliv problémů. Na začátek je to slušné umístění."

"Na motorku s obsahem válců 450 ccm si zvykám. Ze začátku to bylo strašné a zděsil jsem se, co tady vlastně s touhle motorkou budu dělat, ale začal jsem si pomalu zvykat. Snad se mi pojede dobře i nadále."

Pořadatelé odhadují, že první dvě měřené etapy sledoval až milión diváků. Bylo to vidět?

"Ano, určitě bylo. Ze začátku jsem se trochu obával, protože diváci v Buenos Aires se rychle rozprchli. Říkal jsem si, zda je to vůbec zajímá, ale za chvíli mě přesvědčili, že ano. Lidé jsou úžasní. Atmosféra je ještě o něco lepší než v loňském ročníku."

V Argentině je právě období dešťů a kvůli zvýšenému průtoku vody a vymletému korytu byla dokonce první etapa zkrácena.

"Start byl posunutý na 51. kilometr rychlostní zkoušky. V noci udělali pořadatelé přes pole cestu a jelo se. Docela jsme byli překvapeni, jak rychle a pružně dokázali zareagovat."

Čtvrtý den vjedete do pouště Atacama, kde asi začne ten pravý jihoamerický Dakar. Co od toho očekáváte?

"Čtvrtý den je v tuto chvíli ještě daleko. Teď řešíme problém s asistencí, která nedorazila do bivaku. Já už jsem zvyklý ze Šestidenní, že se musí jít den po dni, protože jinak vám to neuteče. Myslet první den na to, co nás čeká ve čtvrtém, k ničemu není."

Vozíte si sebou nějaký talisman nebo máte pro Dakar připravený nějaký zvláštní rituál?

"Každý rok mi moje dcera Veronika připraví malý nalepovací obrázek - letos je to taková vlasatá švestka na pravé straně kapotáže. Zatím jsem neupadl, takže stále drží. Kolega má zase nakreslené takové pěkné panáčky. Děti nás tu tak trochu drží při životě."

autor: jař
Spustit audio