Papež František navštívil košické sídliště Luník IX

20. září 2021

Dva tisíce Romů z košického sídliště Luník IX přivítaly během 4denní návštěvy Slovenska hlavu katolické církve. Během ní se papež František vyslovil proti diskriminaci a předsudkům vůči Romům. V projevu pak vyzval k integraci a ocenil lidi, kteří se vyloučeným lokalitám dlouhodobě věnují.

Na návštěvu papeže se připravuje slovenské sídliště Luník IX.

Na Luníku IX žije 4300 obyvatel. Mnozí z nich se na 84letého papeže velmi těšili.

“Církev ctíme. Chodíme do kostela a papeže máme rádi.”

“Jsem šťastná, že přijede na Luník IX a že skrze něho Svatý Duch vstoupí na náš národ, že přijde milost a velká bázeň. Lidé budou spaseni.”

“Bojuje za nás, za chudé, tak ho máme rádi.”

“Jsme tu, protože tady je cesta, pravda a život.”

Součástí návštěvy Svatého otce na Luníku IX byl i doprovodný program se svědectvím 28leté Romky Nikoly, která vyrůstala spolu s manželem na romském sídlišti, kde to nebylo vždy jednoduché.

“Toužili jsme s manželem odsud odejít, ale nevěděli jsme jak. Vzali jsme si hypotéku, koupili byt a odstěhovali se do jiné části Košic. Díky tomu všemu můžeme svým dětem nabídnout šťastnější, důstojnější a pokojnější život.”

Čtěte také

Setkání papeže s romskou komunitou se konalo na prostranství před salesiánským komunitním centrem, kde ke Svatému otci promluvil i Rom Ján Hero, který působí jako poradce na ministerstvu školství.

“Máme naději, že vaše mise mezi námi nám pomůže zapálit větší víru a pevnější odhodlání měnit náš osobní i duchovní život k lepšímu.”

Lidi podle Svatého otce nemůžeme škatulkovat. Romy vyzval k tomu, aby poctivou prací a budováním vzájemné důvěry překonali strach a rány minulosti.

“Příliš často jste byli předmětem předsudků a nemilosrdných soudů, diskriminačních stereotypů, hanlivých slov a gest. Kvůli tomu jsme se všichni stali chudšími, chudšími v lidskosti. Na obnovu důstojnosti potřebujeme přejít od předsudků k dialogu. Od uzavření k integraci.”

Čtěte také

V rámci svého projevu Svatý otec poděkoval za úsilí při integrační práci, která si vyžaduje nemálo úsilí a setkává se s nepochopením a nevděčností. Dokonce i v církvi. Salesiáni Peter Žatkuľák a Peter Bešenyi:

“Rád bych všem řekl: “Lidé, i s našimi Romy se dá dobře spolupracovat. Jen jim poskytněme přátelství a důvěru.””

“Toto poselství možná dozraje až za několik let.”

Připomeňme, že papež František je prvním pontifikem, který se setkal s nejvíce marginalizovanou menšinou na Slovensku. Navštívil čtvrť, o které by většina Slováků ani neuvažovala jako o místě, kam by někdy zavítala.

Spustit audio

Související