Papež umyje nohy běžencům, veřejné čtení Bible v Plzni a kola pro Gambii

19. březen 2016

Bohoslužbu na velikonoční Zelený čtvrtek, jejíž součástí je obřad mytí nohou, odslouží papež František letos v uprchlickém centru v Římě. Informovala o tom agentura ANSA. Papež chce tímto gestem upozornit na strasti běženců.

Omývání nohou, které odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním, provedl loni František v římské věznici Rebibbia. Nohy umyl a políbil 12 odsouzeným (šesti mužům a šesti ženám).

Předloni si vybral ústav pro tělesně postižené a v roce 2013, v prvním roce svého pontifikátu, umyl nohy mladým v nápravném zařízení pro mladistvé.

Dřívější papežové prováděli tento rituál v římské bazilice svatého Jana v Lateránu a nohy myli kněžím, kteří měli reprezentovat Ježíšovy následníky. František myl obřadně nohy lidem z okraje společnosti každoročně už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio v Buenos Aires, když navštěvoval věznice, domovy důchodců či hospice.

Veřejné čtení Bible v Plzni

Během letošních velikonočních svátků bude opět plzeňská ekumena pořádat v Plzni „U Branky“ veřejné čtení Bible. Na Zelený čtvrtek ve 14 hodin ho zahájí biskup František. Čtení potrvá až do 20 hodin téhož dne. Číst se bude z ekumenického překladu. Připravena bude také expozice různých výtisků Bible.

K veřejnému čtení Bible jsou opět pozvány i známé osobnosti veřejného života v Plzni, současný i bývalí primátoři města Plzně, představitelé kulturního a společenského života.

Do čtení se ale může zapojit každý, kdo přijde k Brance na Zelený čtvrtek 24. 3. mezi 14. a 20. hodinou.

Kola pro Gambii

143 kol, množství náhradních dílů a přileb pomůže školákům v Gambii. Od dárců je vybrala Římskokatolická farnost Hlinsko. „Myšlenku uspořádat tuto sbírku odstartovala reportáž v České televizi. Nadchla mě možnost pomoci i jinou formou než finanční sbírkou," říká na úvod Ladislav Kovárník, který sbírku uspořádal s dobrovolníky z Chlapského společenství a ze Společenství mládeže.

Z Hlinska kola putují do Heřmanické věznice, kde je vězni opraví a zkompletují. Pak poputují do Gambie především tam, kde děti mají do školy z domova vzdálenost delší než deset kilometrů. „Rodiče je z důvodu střetu s nebezpečnými zvířaty odmítají posílat do školy. Kolo tak pro ně znamená v podstatě šanci na vzdělání,“ vysvětluje Kovárník.

Spustit audio