Chraňte své psí kamarády před klíšťaty! Třeba pamlskem

5. červen 2014

Letošní zima byla mírná. A tak už od ledna chodí do veterinárních ordinací lidé se svými psy a kočkami, kteří jsou plní klíšťat. Ptají se, jaké preparáty mají použít. Klíšťata jsou pro zvířata stejně nebezpečná jako pro lidi.

„I psi mohou mít lymskou boreliózu,“ varovala v Radioporadně veterinární lékařka Markéta Hašlová. Lymská borelióza se projevuje akutními záněty kloubů. Ty jsou doprovázeny otokem, silnou bolestivostí, horečkou, nechutenstvím a celkovou apatií zvířat. Neléčení akutních zánětů kloubů může vést k předčasnému úmrtí zvířete.

„Pokud si někdo sám netroufá odstranit klíště, vůbec není ostuda zajít k veterináři. Na trhu je spousta pomůcek na odstraňování klíšťat od pipet přes různé umělohmotné háčky, kterými se klíště podebere i s kusadly. Točivým způsobem vytáhneme a pak místo vydezinfikujeme například jodovou tinkturou,“ říká Markéta Hašlová.

Když se vydáte na procházku, zkuste se vyhýbat loukám s neposekanou trávou poblíž vodních toků. Pokaždé, když přijdete domů, prohlídněte svého psa, pročesejte ho.

Krok za krokem

  • při hledání klíšťat si najděte dobré světlo
  • hledejte pečlivě, klíšťata mohou být i velmi malá
  • uchopte klíště za hlavu, co nejblíže ke kůži
  • je důležité, abyste nikdy nemačkali tělo klíštěte. Klíště pak začne vypouštět toxické látky do těla zvířete do těla svého psa nebo kočky.
  • po odstranění klíštěte dezinfikujte kůži
  • pokud část klíštěte uvízla v kůži, vyndejte ji jako třísku
Americký stafordšírský teriér, stěně

Zkuste tabletky

Dnes je k dispozici spousta preparátů proti klíšťatům. Obojky nebo roztoky, které se aplikují mezi lopatky.

„Největší novinkou jsou tablety ve formě pamlsku. Je to prevence, která účinkuje od jednoho do tří měsíců. Jde o přípravky, které zabírají jak proti blechám, tak proti klíšťatům,“ vysvětluje Markéta Hašlová.

Kočky jsou znevýhodněné. Není pro ně tolik preparátů na výběr, protože jsou na účinné látky citlivé a mají silné alergické reakce. Co se týká konkrétně tablet, v současné chvíli existuje lék, který funguje proti blechám, ale ne proti klíšťatům.

Blech se zbavíte těžko

Blechy otravují život zvířete. A dost často i samotným lidem, protože boj s nimi je na dlouhou trať.

„Je to úporné. Pes si přinese blechu domů. Ta naklade vajíčka. Pejsek je doma vyklepe na gauč a do koberců. Z vajíčka se stane larvička. Z larvy opět dospělec a vzniká nám začarovaný kruh, kdy se všechno znovu opakuje. Někdy se domácnost zbavuje blech půl roku,“ popisuje boj s parazitem veterinářka Markéta Hašlová.

Nejprve zlikvidujeme blechy v srsti zvířete. Poté musíme celé týdny pravidelně prát pelíšky. Vysávat koberce a gauče. Tam, kde se zvíře pohybuje, dbáme zvýšené hygieny. Aplikujeme i repelentní postřik. A pozor! Blecha si ráda nasaje i krev člověka. Není pravdou, že nás psí blechy ve svém hodování vynechají.

autor: PRO
Spustit audio