S "kudlou v zádech" se těžko žije

3. listopad 2014

Skutečně i ke kudle zabodnuté v zádech se dá přirovnat bolest, kterou mnozí z nás zažívají. Bolesti zad patří k nejčastějším obtížím v naší společnosti.

Podle pardubické fyzioterapeutky Jany Jedličkové k tomu v mnoha případech přispívá náš současný uspěchaný styl života plný stresu. Na bolesti zad zaviněné psychosomatikou se používají například tyto metody:

McKenzie metoda

Je to diagnostická a terapeutická metoda vhodná pro krční, hrudní, bederní páteř, ale i periferní klouby jako například rameno, koleno nebo kyčel.

Na základě pohybového testu, kineziologického vyšetření a podrobné anamnézy fyzioterapeut stanoví diagnózu a určí, jestli je tato terapie vhodná pro daného pacienta. V rámci terapie pacient cvičí obvykle pouze jeden cvik několikrát za den a dodržuje pokyny k usnadnění běžných denních aktivit - jak se oblékat, jak si čistit zuby, jak sedět, stát, vstávat, spát, aby se bolestivé příznaky tolik neprojevovaly.

Počet jednotlivých terapií závisí na vlastní spolupráci pacienta a stupni postižení.

Metoda je výrazně šetrnější , než tvrdá manipulace páteře a kloubů. Smyslem této terapie je naučit pacienta, jak si může přispět sám k odstranění potíží a jak preventivními opatřeními může předcházet dalším bolestem.

Shiatsu
Shia - tsu, počeštěně šiacu znamená "tlak prsty"

Shiatsu je celostní metoda péče o zdraví. Jde o systém masážních technik původem z Japonska. Stojí však na mnohem starších základech orientálních masážních technik a na filozofických základech orientální, především čínské medicíny.

Pomáhá při odstraňování širokého spektra fyzických i psychických obtíží.

Metoda spočívá v používání tlaku a energetických i fyzických dotyků na energetické dráhy a body na těle s cílem vyrovnat oběh tělesné energie (Ki neboli čchi).

Podle fyzioterapeutky Jany Jedličkové není výjimečné, když se po masáži lidé rozpláčou a uvolní tak nahromaděný stres, který bývá tak často příčinou našich obtíží.

Metoda Ludmily Mojžíšové

Autorkou této metody je dnes už zesnulá paní Ludmila Mojžíšová. Rehabilitační sestra, která pomohla stovkám lidí od problémů s páteří, a také mnoha zdánlivě neplodným ženám k vytouženému dítěti.

Metoda se skládá z mobilizace páteře a řady cviků, při kterých se uvolní vychýlená kostrč a stažené svaly pánevního dna. Právě tyto obtíže zapříčiňují často neplodnost, opakované potraty nebo různé gynekologické problémy.

autor: jsl
Spustit audio