Nesnižujte horečku okamžitě analgetiky. Vaše tělo ví, co dělá

8. únor 2017

Chřipky řádí, epidemie v našem kraji vrcholí. Naše tělo se brání infekci zvýšenou teplotou. Jen tak může zahubit škodlivé látky. Proto není dobré teplotu tlumit hned, jak přesáhne třicet sedm stupňů.

Dovolte svému tělu, aby mohlo bojovat s nemocí. Alespoň nějakou dobu. Tím se zvýší vaše obranyschopnost a zlepší imunitní systém. „Pokud snesete teplotu do třiceti osmi stupňů, neberte si léky proti jejímu snížení. Samozřejmě teplota kolem třiceti devíti stupňů už by se tlumit měla,“ říká praktický lékař Jan Tišer.

Antibiotika na chřipku nezaberou

Infekční onemocnění může být jak virového, tak bakteriálního původu. Virózou je i chřipka. Typickými projevy chřipky jsou velmi vysoká teplota, bolesti všech kloubů a svalů, hlavy, často se vyskytuje intenzivní noční pocení. Pokud je kašel, bývá suchý, neproduktivní. Bolesti v hrdle mírné, nedominantní, sliznice jsou spíše suché.

Na virózy neúčinkují antibiotika. Léčba spočívá pouze v režimových opatřeních, která zahrnují klid, dostatečný pitný režim, vitamíny, bylinky, v nezbytných případech léky na bolest a tlumení velmi vysoké teploty.

Mezi časté bakteriální onemocnění patří angína

U bakteriálního onemocnění dominují výrazné obtíže v určité oblasti. Nejčastěji hrdlo, nosní dutina, plíce. Velmi silné jsou například bolesti při polykání, zvětšené uzliny na krku, pocit knedlíku v hrdle, primárně produktivní kašel , pálení při močení a další. Teploty bývají výrazně nižší, než u chřipky, zhruba do třiceti osmi stupňů. Léčí se antibiotiky.

Antibiotika pilulky léky

Rýma je také bakteriálního původu. Při těchto lehčích formách radí doktor Tišer antibiotika vynechat a nechat tělo pracovat: „Prodělání lehkých forem bakteriálních infekcí bez antibiotik posiluje imunitu. Je prokázáno, že děti, které přicházejí do styku s různými typy katarů, jsou v dospělosti odolnější vůči nádorovým onemocněním. Pravděpodobně to platí i pro dospělé.“

Jak se vyhnout chřipce:

  • Vyhýbat se v době chřipkové epidemie uzavřeným prostorám s větší kumulací osob.

  • Vyhnout se stavům fyzického vyčerpání a nadměrné fyzické námaze (pravidelný pohyb je ale žádoucí).

  • Zajistit dostatek spánku a psychické pohody.

  • Zvýšit příjem vitaminu C.

Krátkodobé užívání vyšších dávek vitaminu C v kritickém chřipkovém období může zabránit propuknutí nemoci. Ale pozor na jeho celoroční pravidelné užívání. Tablety s vitaminem C by se podle doktora Jana Tišera neměly užívat trvale. Mnohem lepší je pestrá strava s přírodními vitaminy a dalšími živinami. Je prokázáno, že imunitní systém podporuje také pravidelné saunován.

autor: jsl
Spustit audio