Když žena opustí sama sebe, může to mít vážné zdravotní následky

20. únor 2017

Už tisíce žen vyšetřovala doktorka Ivana Hrnčířová, která v Pardubicích diagnostikuje rakovinu prsu. A ženy s nálezem mají podle ní společného jmenovatele. Je to oslabená imunita z nějakého chronického stresu.

„Žena opustí sama sebe a není v pohodě. Je sice velmi obětavá, dělá všechno pro to, aby bylo hezky celému jejímu okolí, ale na sebe zapomíná. Je tedy nespokojená vnitřně a i toto může být příčinou chronického oslabení imunity. A špatná imunita vede ke všem nemocím, na které si jen vzpomeneme,“ říká mamoložka Ivana Hrnčířová.

90 % odhalených nádorů prsu se dá vyléčit

Dobrou zprávou je, že ženy stále více docházejí na prevenci vyšetření rakoviny prsu. „Postupně se osvětou podařilo to, že ženy vědí, že jednou za dva roky mohou přijít na preventivní vyšetření. Týká se to žen po 45. roku věku. S sebou je nutné mít doporučení od praktického nebo gynekologického lékaře,“ potvrzuje svou zkušenost MUDr. Ivana Hrnčířová.

Podle statistik se ukazuje, že skoro 80 procent žen v České republice se účastní opakovaného vyšetření jednou za dva roky. Z toho vyplývá, že záchyt rakoviny prsu se zvyšuje. Ale devadesát procent nalezených nádorů je ve stádiu jedna. Znamená to, že jsou stoprocentně vyléčitelné. Statisticky se ukazuje, že se tím pádem snižuje úmrtnost na rakovinu prsu.

Jen chirurgické odstranění bulky nestačí

K tomu, aby se karcinom už neobjevil, je důležitá i psychická pohoda ženy. Mnohdy se skutečně stává, že ženy se svou obětavostí vůči ostatním samy ničí. Doktorka Ivana Hrnčířová má jednoduchou radu: „Zastavte se a myslete jen na sebe. Teď jste nejdůležitější vy, i kdyby hromy a blesky lítaly.“

Mamografické vyšetření není všespásné

Existují bohužel agresivní, velmi rychle rostoucí nádory, které se mohou objevit už půl roku po mamografickém vyšetření. Proto je velmi důležité jednou měsíčně prsa prohmatat a při zachycení něčeho podezřelého aktivně vyhledat lékaře.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio