Patricie Polanská: Miloš Zeman se rozbíhá, a....

7. leden 2010

V útlém batolecím věku, necelý měsíc po registraci na ministerstvu vnitra se na zaznamenáníhodnou úroveň v jednom průzkumu veřejného mínění dostala Strana práv občanů Miloše Zemana. Ještě to není přeskočení pětiprocentní laťky nutné pro vstup do Sněmovny, ale tři celé a tři desetiny procenta stranických preferencí jsou velmi slušným výsledkem. Možná o to víc, že agentura SANEP pracuje po internetu. A i když byl podle agentury průzkum uskutečněn na reprezentativním vzorku obyvatelstva, síť sítí možná není úplně tím prostředím, kde bychom čekali příznivce strany donedávna odpočívajícího důchodce z Vysočiny.

Miloš Zeman získaná tři procenta samozřejmě komentoval se spokojeností kočky nad hrncem smetany. Serveru iDnes.cz řekl, že jde o dobrý výsledek, jeho představou je ovšem překročení pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do Sněmovny, a cokoli nad to bude příjemné překvapení.

Ke zmíněnému překvapení má pomoci třeba František Čuba, postava z dávnověku socialistického slušovického zázraku. Nu a taky přímý a politicky kanibalistický střet s Jiřím Paroubkem v Ústeckém kraji. Což Miloši Zemanovi zajišťuje už teď minimálně jeden bod k dobru: O pozornost má postaráno až do voleb. Přestože o programu nové strany se ví pramálo a ustavující sjezd by měl být snad někdy v březnu.

Něco podobného už tu bylo: Miloš Zeman na levici, Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem na pravici. Vlastně bychom nakonec mohli být svědky zajímavého střetu údajně "nového" se starým, Davidů s Goliáši. Byť starého pod novými slupkami ať už Strany práv občanů nebo TOP 09 je víc než dost. A jedním z důvodů, proč vznikly ti noví "malí", byl předchozí rozchod jejich čelných představitelů s těmi velkými a "starými" ve zlém. Což platí i pro Miloše Zemana a jeho bývalou sociální demokracie.

Do voleb je ale ještě daleko, pět procent docela vysoko a především, jak ukazují historické zkušenosti Unie svobody nebo Strany zelených, není podstatné vydrápat se na vrchol, ale udržet se na něm. Tak uvidíme, jak nakonec zabere lidový šarm bývalého prognostika. Jedno se musí Miloši Zemanovi totiž přiznat. Byl a zatím zdá se i stále je politikem, který alespoň dokáže dát spatra dohromady větu, která má začátek, prostředek a konec.

Jestli se dá souhlasit s obsahem, to už je jiná věc. A že tato schopnost přidává Miloši Zemanovi v současném politickém hejnu na zajímavosti, to už je spíš jen smutné vysvědčení pro jeho okolí.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio