Pěšky, na kole, autobusem? Nastudujte s dětmi cestu do školy

31. srpen 2018

Školáci jsou stále duchem v prázdninových radovánkách a bude chvíli trvat, než se přeladí do školního režimu. Kvůli jejich nesoustředěnosti a nepozornosti může dojít k mnoha nepříjemným situacím. Proto neuškodí pár rad, jak tomu předejít.

Děti jednání a zvyky dospělých často kopírují, proto by pro ně měli být dobrým vzorem. „Velký problém vidím v komunikaci. Na preventivních akcích městské policie zaznamenáváme velké rozdíly. V některých rodinách jsou školáci skvěle připraveni díky spontánnímu přístupu a jednání. Jinde je zase znát, že rodiče jim moc času nevěnují,“ porovnává mluvčí Městské policie Pardubice Lucie Klementová.

Strážníci mohou namátkově malé cyklisty kontrolovat. Pokud zalžou, vyžádají si muži zákona žákovskou knížku, nebo průkazku na obědy, či autobus.
Lucie Klementová, Městská policie Pardubice

Než si troufnete pustit děti samotné, doprovázejte je až před budovu školy. Pokud nemůžete, poproste o pomoc starší sourozence, nebo prarodiče. V této době můžete natrénovat to nejdůležitější. Ukažte dětem nejkratší a nejbezpečnější cestu ke škole.  Poučte je o bezpečném chování na trase tam i zpět. Pilujte společně tak dlouho, než si dítě vše osvojí a bude si jisté, že to zvládne. „Vycházejte z jeho povahy a neporovnávejte ho s ostatními, kteří to zvládají třeba rychleji a lépe,“ říká Klementová.

Nudíte se v důchodu? Pomáhejte na přechodech

Jedním z rizik pro školáky jsou přechody na frekventovaných silnicích. Strážníci městské policie rok co rok vyjma prázdnin stojí u vytipovaných přechodů a zastavují dopravu, aby děti bezpečně přešly. Policistům pomáhají i dobrovolníci, v Pardubicích jsou zatím tři.

„Ráda bych apelovala na to, že pokud by se chtěl někdo přidat, tak ho uvítáme plnou náručí,“ usmívá se Lucie Klementová. Stačí se přihlásit na oddělení PMP, které zájemcům zařídí proškolení. Ve finále jim Magistrát města Pardubice vydá povolení s tím, že mohou zastavovat dopravu. Tato práce je vhodná třeba pro občany v důchodovém věku.

Na kole do 10 let jen s doprovodem

Do školy se ale nechodí jenom pěšky, vyrazit můžeme i na kole. Pokud je dítěti méně než deset let, musí jet pod dohledem osoby starší 15 let. To neplatí pro jízdu na chodníku, cyklistické stezce a v obytné a pěší zóně. Strážníci mohou namátkově malé cyklisty kontrolovat. „Někteří se hrdě hlásí ke svému jménu a tak není složité v registru ověřit, kolik je dítěti roků. Pokud zalžou, vyžádají si muži zákona žákovskou knížku, nebo průkazku na obědy, či autobus.

Dopravní hřiště děti naučí

Provoz silničního provozu si můžete také zkusit na nečisto na dopravním hřišti v pardubické čtvrti Na Dukle. Provozní doba hřiště je od 1. 4. do 30. 11. 2018.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související