Petr Enc obnovuje boží muka i válečné hroby. Díky nemoci napsal už tři knihy

30. duben 2024

Petr Enc zvaný Encák býval šermířem a zbrojířem. I když není vystudovaný historik, má obrovské znalosti vojenské historie. Ještě nedávno provázel návštěvníky na zámku v Brandýse nad Labem. Potom ale přišla nemoc. Sám teď s nadsázkou říká, že díky mrtvici napsal už tři knihy. Před tím na psaní neměl čas.

Petr Enc si už jako malý kluk hrál na rytíře a vojáky. Šermoval vlastnoručně vyrobeným dřevěným mečem a štít nahradil poklicí od prádelního kotle. Dětství trávil v Zelenči nedaleko Prahy, později se přestěhoval do Brandýsa nad Labem. Původní profesí letecký mechanik měl od mládí velkou zálibu ve zbraních, vojenské historii a archeologii. V průběhu let vystřídal hned několik šermířských skupin. Zpočátku si sám vyráběl výzbroj, ale stal se také nadšeným sběratelem originálních zbraní. Jako komparsista si zahrál v řadě historických filmů a pohádek a procestoval kus světa.

Získal významná ocenění

Jeho cestu od bitvy k bitvě zastavila nemoc. Začal psát knížky, články, přednášet o vojenské historii, pořádat výstavy a pečovat o válečné hroby. Už od mládí pátral po neznámých obětech druhé světové války. Zasadil se o obnovu božích muk na 15 místech republiky, naposledy to byl litinový kříž u nově vznikajícího kláštera v Drastech u Prahy.

Petr Enc má velkou sbírku poutních hrnků z celé republiky

Za obnovu hrobů vojáků bez rozdílu národnosti obdržel celou řadu ocenění, mimo jiné mu v roce 2008 Otto von Habsburg udělil Pamětní medaili za zásluhy a péči o tradice střední Evropy. V roce 2019 získal Řád Evropské unie pro lidská práva a Zlatý kříž vojenského přátelství.

Jeho knihy nutí čtenáře k zamyšlení

Petr Enc po celý život neúnavně zpovídal pamětníky a jejich výpovědi zaznamenával. Jejich vzpomínky potom sepsal ve svých knihách. Stále prochází archivy, hledá v kronikách a dobovém tisku. Jeho knihy nutí čtenáře k zamyšlení nad krutostí, kterou člověk člověku přinesl na konci druhé světové války.

Ještě nedávno provázel návštěvníky zámku v Brandýse nad Labem, ale další zdravotní komplikace ho donutily ještě více zpomalit životní tempo. Přesto má stále velké plány. V současné době se pustil do studia místních kriminalistických případů. Zajímá ho, o čem psal dobový tisk a jaká dramata se odehrávala ve vsích okolo Brandýsa nad Labem před 140 lety.

Kolik váží rodinná kronika, na které Petr Enc pracoval 8 let? A co znamená, když se o někom říká, že je hubený jako lunt? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.