Petr Hartman: Murín už nebude stát Babišovi v cestě

17. duben 2018

Andrej Babiš není v pozici premiéra zatím příliš úspěšný. Řídí totiž vládu bez důvěry a nedaří se mu sestavit nový kabinet tak, aby ji získal.

Nadějné jednání se sociální demokracií ztroskotalo na tom, že se nechtěl vzdát vlivu na chod ministerstva vnitra. Následující dny ukáží, zda změní svůj názor.

Kontrola v GIBS byla účelová. Ředitel Murín by měl dokončit mandát, říká poslanec Žáček (ODS)

Generální inspekce bezpečnostních sborů náměstek Michal Murín

Po veřejných protestech rezignoval předseda sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Zdeněk Ondráček, spor se ale nadále vede o místo ředitele GIBS Michala Murína. Předseda vlády v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO má prý totiž vážné pochybnosti o jeho morální a profesní integritě, Murín ale všechna obvinění odmítá a odstoupit z funkce nehodlá.

Třeba mu v tom pomůže rozhodnutí Michala Murína. Ten „dobrovolně“ končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. K tomuto kroku výrazně přispěl nátlak, který na něj činil premiér v demisi Andrej Babiš.

Čekalo se pouze na to, zda se Murín nechá odvolat, nebo odejde sám. Nakonec zvolil pro sebe výhodnější variantu. Je pro něj lepší oznámit rezignaci, než dále čelit různým kontrolám, kárnému řízení a kauzám, které jsou a mohly být i nadále spjaty s jeho jménem.

Murínův vynucený odchod tak otevírá prostor premiérovi Babišovi k tomu, aby na jeho místo dosadil svého člověka. I když jeho výběr bude přece jenom omezený. Zaručuje to zákon, který jasně vymezuje požadavky, které musí ředitel GIBS splňovat.

Andrej Babiš

Proto lidí, kteří mohou kritériím vyhovět, není v Česku mnoho. Zároveň ředitele jmenuje premiér na návrh vlády. Bude-li jím Andrej Babiš, může přesto prosadit takového, který mu bude více vyhovovat než Murín.

Ovlivňovat práci policie

Například bude citlivě vnímat aktuální politické dění a tomu přizpůsobovat fungování svých podřízených. Přitom to bylo vyčítáno prvním dvěma ředitelům Bílkovi a Murínovi. Pod jejich vedením byla inspekce kritizována za neřešení úniků informací, které ovlivňovaly vyšetřování.

Ondřej Konrád: Premiérův spěch ve věci GIBSu

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru, na které premiér v demisi Andrej Babiš diskutoval o svých výhradách vůči řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalu Murínovi

"Mojí pravomocí je i odvolat pana Murína. Já ho neodvolávám, já ho zprošťuji," prohlásil premiér po rokování bezpečnostního výboru sněmovny, a v té větě je, dalo by se říci, zakopán pes.

Projevovalo se to nedůvěrou ze strany některých policejních útvarů či státních zástupců. Vedlo to k tomu, že v některých případech byla inspekce obcházena, aby nedošlo k maření vyšetřování.

Změna ve vedení GIBS by tedy mohla být vykládána i tak, že do jejího čela zamíří člověk, který jí vrátí důvěru. Pokud ho bude instalovat vláda pod vedením Andreje Babiše, nebude to mít jednoduché. Nelze totiž vyloučit, že problémy spjaté s činností inspekce pod vedením Murína chce Andrej Babiš využít ve svém mocenském boji.

Nejde přitom pouze o probíhající trestní  řízení týkající se Čapího hnízda, ale právě nechuť  Babiše zbavit se vlivu na ministerstvo vnitra. To mimo jiné názorně dokazuje, že není prosto politických tlaků.

Petr Hartman

Bude-li Babiš nakonec nucen vyjít vstříc ČSSD a post ministra vnitra jim přenechat, může si vliv na policii zajistit alespoň zprostředkovaně přes šéfa GIBS.

Inspekce totiž někdy může účelově kriminalizovat policisty, kteří vykonávají svoji práci ve stylu padni komu padni. V minulosti byli opakovaně postaveni mimo službu lidé, kteří se ničeho nedopustili.

Jejich práce však byla přerušena a případy nebyly dovedeny tam, kam původně směřovaly. Právě tímto způsobem se dá prostřednictvím inspekce velmi účelně ovlivňovat práce policie.

autor: Petr Hartman
Spustit audio