Petr Holub: Cenová bublina nepraskla. Bydlení zůstává v slepé uličce

5. duben 2024

Špatná dostupnost vlastního bydlení v Česku přetrvává. Jestli Česko v něčem opravdu vyniká, je to nedostupnost bydlení. Takové titulky se staly v médiích běžným folklórem, přitom se nikdo neodvažuje zmínit, že se poměry mohou zlepšit.

To potvrzují i poslední dostupná čísla o cenách bytů z Eurostatu a Českého statistického úřadu. Po realitní bublině, která se nafoukla počátkem roku 2021 a trvala do konce roku 2022, kdy ceny tuzemských bytů rostly nejvíc v Evropě, nastaly klidné časy, lepší by bylo říci nehybnost.

Čtěte také

Bublina nepraskla a ceny nespadly zase dolů. Tím už Česko není výjimečné, protože v časech krize se byty neprodávají dobře skoro v žádné evropské zemi. Jenom patříme mezi osm států, kde se ceny loni koncem roku o pár procent snížily.

Ve skutečnosti je dobře, že bublina nepraskla. Zkušenosti ze Španělska nebo Irska, kde se něco takového před patnácti lety přihodilo, ukazují důsledky prudkého poklesu cen.

Zkrachovaly stavební společnosti, na okraj osobního bankrotu, nebo přímo za něj, se dostaly tisíce rodin, které splácely vysoké hypotéky, a přitom jejich nemovitosti ztratily prudce na své hodnotě. V důsledku musel stát zachraňovat také banky.

Nájemní byty

To ovšem neznamená, že se současná situace nemá řešit. Ví se už dlouho, co by se mělo v tomto směru podniknout, přesněji co by měly podniknout odpovědné instituce. Protože jak známo, náklady na bydlení patří k regulovaným cenám a stát při této regulaci selhává.

Čtěte také

Experti státu, samospráv nebo univerzit se dosud drželi názoru, že nejlepší regulací je samotný trh. Pokud bude poptávka, byty se budou stavět, a ceny sníží konkurence na trhu s realitami. To všechno platí, ovšem stejně tak dobře je známo, že ani v bohatých zemích třetina domácností na bydlení nevydělá, ať jde o nákup bytů či tržní nájemné. 

Ceny bydlení je třeba snížit nějakou regulací, to ovšem stát ani obce nedokážou, pokud nemají k dispozici vlastní byty, které mohou pronajímat za dostupnou cenu.

Sociolog Daniel Prokop v Českém rozhlasu upozornil, že touto cestou se dosud nikdo nevydal. Stát místo toho ročně rozděloval 23 miliard korun na doplatky nájmů a na podporu hypoték, v důsledku tedy dotoval realitní magnáty, kteří pak pod tlakem nízké poptávky nemuseli snižovat ceny.

Petr Holub

Proto může částečně pomoci, když se naplní plán ministerstva pro místní rozvoj zprostředkovat a garantovat nájemní smlouvy mezi soukromými vlastníky bytů a jejich nájemníky. Přitom zároveň podpořit obce, ať postaví nájemní byty, které zůstanou v jejich vlastnictví. Prozatím vláda na program uvolnila šest a půl miliardy korun, z toho mají být dvě třetiny půjčka. Přesto se tady nabízí cimrmanovská otázka: „Pane ministře, není to málo?“

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio