Asteroid 2002 AA29

16. únor 2003

Pozorní posluchači si možná vzpomenou, že jsme se loni v přehledu novinek ze světa vědy zmiňovali o několika planetkách, které se přiblížily - vzato z astronomického hlediska - doslova na dosah ruky k naší Zemi.

Připomenu, že to byla např. planetka s označením 3753 známá spíše pod názvem Cruithne. Nebo třeba 1950 LK... Astronomy však jaksi dodatečně nejvíc zaujal asteroid s označením 2002 AA29. Nebylo to rozhodně dáno jeho velikostí. Tato planetka, kterou se podařilo objevit loni počátkem ledna pomocí známého programu sledování blízkozemních planetek LINEAR, se nyní v lednu přiblížila k Zemi na vzdálenost necelých 6 miliónů kilometrů. Vědci spočítali, že to bylo nejméně během asi stoletého přibližování tohoto tělesa k naší planetě. Zjistili rovněž, že dráha tohoto tělesa je velmi podobná dráze Země. Že ji téměř kopíruje. Z toho samozřejmě vyplývají obavy, zda nám nehrozí srážka s tímto asteroidem. I když šedesátimetrová skála je v měřítcích vesmíru pouhým práškem, srážka by mohla způsobit lokální katastrofu.... Z pečlivých výpočtů však vyplynulo, že zmíněná havárie nehrozí. Zemská gravitace totiž udržuje planetku v bezpečné vzdálenosti. Astronomové to přirovnali ke "hře kočky s myší".
Tou kočkou je samozřejmě naše Země, která planetku jakoby pronásleduje. Pak si na chvíli úlohy vymění, planetka se k nám přibližuje z jedné strany, pak se vzdálí a přiblíží z druhé strany. K předbíhání a bohudík ani kontaktu, či nebezpečnému přiblížení obou těles nedochází.
Podobnou hru spolu hrají Země a planetka Cruithne, i když na rozdíl od planetky 2002 AA29 je dráha této planetky vůči Zemi mnohem více protáhlá. Vypočtené parametry dráhy tělesa, o němž si povídáme - tedy 2002 AA29 ale ukazují další zajímavost. V letech 2600 a 3880 by se totiž mohlo stát satelitem Země - jakýmsi druhým Měsícem. Ale jen na chvíli, protože Slunce ho svou gravitací zase stáhne zpět. Výprava kosmické lodě s posádkou k této planetce by v té době vůbec nemusela být utopií...

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio