2012 – Mayský kalendář, transformace vědomí, dva světy a rovnováha

7. leden 2012

Kniha mayistky a religionistky Zuzany Marie Kostićové o fenoménu letošního 21. prosince, který je očekáván se zvědavostí, touhou a nebo také v obavách.

Stane se „něco“, nebo se nestane vůbec nic? Patrně už jste slyšeli nebo četli, že právě o zimním slunovratu roku 2012 má skončit mayský kalendář. Pokud se bojíte předpovězeného konce světa, který má prý v souvislosti s tím nastat, měli byste vědět, že Mayové jsou v tom nevinně. Jeden důležitý cyklus mayského kalendáře sice letos v prosinci patrně doopravdy skončí, ale samotný kalendář může běžet dál – mayský dlouhý počet stejně jako náš letopočet žádný konec nemá. Mayové na letošní rok konec světa nepředpověděli. Tento novodobý mýtus se zrodil až v druhé půli 20. století.
Na počátku stály spekulace a fantazie některých vědců – mayistů, kteří věděli, že k dovršení dlouhého cyklu, třináctého bak’tunu, už podle mayských pramenů jednou došlo. Právě tehdy byl stvořen svět a mayští bohové kalendář „vynulovali“, takže začal běžet od začátku.
Co se stane teď?
Vědeckých spekulací se v 70. letech chopili myslitelé, spojení s hnutím new age, znechucení stavem společnosti a podobou naší civilizace a hledající novou spiritualitu. Zrodil se fenomén roku 2012. Právě historii a podstatě tohoto fenoménu se věnuje kniha mayistky a religionistky Zuzany Marie Kostićové 2012: Mayský kalendář, transformace vědomí, dva světy a rovnováha, kterou vydalo nakladatelství Malvern.

V knize najdete všechna potřebná fakta o starých Mayích a jejich kalendáři, včetně možného mayského pohledu na věc. Nechybí důkladný rozbor základních prací, vzniklých až do dneška v prostředí new age na téma roku 2012 a jeho významu, na který navazuje jejich interpretace. Ta se točí zejména kolem představy dvou světů, které byly kdysi pod praporem jakési prvotní filosofie spojeny v rovnovážném celku. Tato rovnováha však byla porušena. Svět řádu, ve kterém vládne technokracie, osobní nesvoboda, útisk, nezdravý vztah k přírodě, minulosti, bohům i k lidem samotným, náš současný svět, přebujel a vytlačuje svět druhý, svět mýtického chaosu s divokou panenskou přírodou, kde žijí svobodní lidé v pravdě a skutečné spiritualitě. Ani jeden z těchto světů není lepší než druhý, v každém je dobro i zlo a převaha žádného není žádoucí. Nutné je nastolení rovnováhy. Proto se v new age upíná taková pozornost k roku 2012 – jako k času změny.
Jak upozorňuje Zuzana Marie Kostićová, jen někteří z autorů vidí tuto změnu v opravdové katastrofě. Na této vlně se veze bulvár a lidová víra ve strašlivou apokalypsu libovolného charakteru. Většina new age filozofů na takový konec světa nevěří a spojuje své naděje především se změnou vědomí. Lidstvo má podle nich šanci zvrátit nepříznivý vývoj a obnovit prvotní rovnováhu mezi světy. Smířit člověka s přírodou, zbavit ho podřízenosti a nasměrovat ho k přirozenému životu, smířit vědu a techniku s duchovnem. Lidstvo se však o to musí samo přičinit. Opravdová katastrofa nastane, když svou šanci propásne.
Jak si toto poselství chcete vyložit, záleží jen na vás.

Zuzana Marie Kostićová: 2012: Mayský kalendář, transformace vědomí, dva světy a rovnováha. Praha: Malvern 2011. ISBN 978-80-87580-05-9

Vysíláno v Planetáriu 02/2012, 7. – 13. ledna 2012

Rubrika Kniha měsíce se vysílá každé druhé Planetárium v měsíci. Knihu můžete vždy v daném měsíci vyhrát v soutěži Planetária.

2012: Mayský kalendář, transformace vědomí, dva světy a rovnováha
autor: frv
Spustit audio