Den v životě neolitické ženy

6. květen 2017

Vzdělávací komiks archeoložky Veroniky Mikešové a výtvarníka Michala Puhače představuje život našich pravěkých předků z mladší doby kamenné.

Jmenuje se Brentina a přebývá v jednom z dlouhých domů ve vesnici pravěkých zemědělců poblíž dnešní Velimi na Kolínsku. O budoucnosti místa, které obývá její rodina, pochopitelně netuší vůbec nic. Nejspíš by ji nenapadlo, že ještě 7200 let po její smrti se budou nějací lidé, a možná její vzdálení potomci, zajímat o to, jak se jí žilo. Její denní starosti jsou přitom podobné jako ty naše, jen se odehrávají v odlišných „kulisách“. Pouhý popis nestačí, obrázky prozradí mnohem víc. Dramatické události jednoho dne Brentinina života se pokusili zachytit archeoložka Veronika Mikešová a výtvarník Michal Puhač ve vzdělávacím komiksu, který nedávno vydal Ústav archeologické památkové péče středních Čech v Praze. Tam si ho také, zcela zdarma, můžete pořídit.

Podkladem vyprávění, jehož dramatickou osu tvoří lov na jelena, se staly nálezy ze záchranného archeologického výzkumu ve Velimi, který vyvrcholil v roce 2016. Kromě samotného kresleného příběhu obsahuje útlá knížka, nazvaná prostě Den v životě neolitické ženy, i vzdělávací část se základními informacemi o životě prvních zemědělců, podanými formou Brentinina vyprávění. Dozvíte se, jak naši dávní předkové stavěli své domy a jak tato obydlí vypadala, jaké předměty užívali v každodenním životě, jak se oblékali, co jedli a jaká krajina obklopovala jejich vesnice. Nechybí podněty k vlastním aktivitám, které mohou čtenářům dávnou minulost ještě více zpřítomnit. Spousta námětů k přemýšlení je přitom takříkajíc „ukryta pod čarou“.

Den v životě neolitické ženy

Vzdělávací komiks Den v životě neolitické ženy potěší především mladého čtenáře se zájmem o historii; může se stát i vhodným doplňkem k výuce dějepisu. Dnešní školní mládež je někdy těžké zaujmout. S pomocí kresleného příběhu by se to mohlo podařit.

O knihu Den v životě neolitické ženy s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 21. května.

Veronika Mikešová, Michal Puhač: Den v životě neolitické ženy. Praha: Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2017. ISBN 978-80-86756-19-6.

autor: frv
Spustit audio