Jeskyně České republiky na historických mapách

10. prosinec 2016

Geochemik, speleolog a fotograf Petr Zajíček zve na dobrodružnou výpravu do historie poznávání podzemních prostor naší vlasti.

Zdálo by se, že naše země v samém srdci Evropy není už z pohledu geografa na nějaké zásadní objevování stavěná. Je to dávno, co byl její povrch zmapován, a zdálo by se, že dobrodruzi s pásmem, kompasy a teodolity si u nás žádné zvláštní vzrušení neužijí. Pokud ale netrpí klaustrofobií a nebojí se špíny, tmy a nepohodlí, mohou svou vášeň i dnes uspokojit v podzemí. Jeskynní prostory jsou u nás vědecky zkoumány od první poloviny 18. století, ale jejich výzkum stále není u konce – pořád se objevují nové chodby, dómy i podzemní jezera, a ty je třeba zmapovat. Vznikají tak desítky půdorysných plánů, řezů, náčrtů a map, které v nejstarších dobách bývaly malými uměleckými díly. Můžete se o tom sami přesvědčit. Všechny dostupné významné historické mapy našich jeskyní shromáždil geochemik, speleolog a fotograf Petr Zajíček do knihy s málo překvapivým názvem Jeskyně České republiky na historických mapách, kterou letos vydalo nakladatelství Academia.

Není to „pouhý“ historický atlas. Úhledná krabička obsahuje mapovou přílohu s šestačtyřiceti faksimilemi starých kartografických vyobrazení, od prvních map propasti Macocha Carla Rudzinského z roku 1784 až po mapu Wanklových jeskyní ve Sloupských jeskyních od Josefa Jalového z roku 1943. Do krabičky patří také skoro dvousetstránková studie, věnovaná historii vzniku reprodukovaných map a také historii zkoumání českého a moravského podzemí jako takového. Kniha Petra Zajíčka je cenná nejen kvůli mapám, ale také pro všechny ty pozoruhodné příběhy, které jsou s poznáváním našich jeskyní spjaté. Seznamuje čtenáře s osobnostmi české a moravské speleologie i s řadou významných jeskynních lokalit. A konečně nabízí množství současných i historických vyobrazení a snímků, zachycujících prostory, kam se běžný návštěvník nepodívá – a někdy i prostory, kam se nepodívá ani speleolog, protože byly v průběhu staletí zničeny. Přejme si, aby takových bylo co nejméně.

Jeskyně České republiky na historických mapách

O knihu Jeskyně České republiky na historických mapách s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte až do 1. ledna.

Petr Zajíček: Jeskyně České republiky na historických mapách. Praha: Academia, 2016. ISBN 978-80-200-2561-6.

autor: frv
Spustit audio