Jídlo a pití v pravěku a středověku

9. září 2016

Chtěli byste vědět, jak chutnaly placky z pravěké mouky, jak se mlelo na pravěkém mlýnku a vařilo bez nádobí? Zajímá vás, čím se mastilo v postní dny a z čeho všeho se dělaly kaše?

Pak zcela určitě sáhněte po knize Jídlo a pití v pravěku a ve středověku z produkce nakladatelství Academia. V roce 2015 vyšla už ve třetím, rozšířeném vydání. Její autorka, archeoložka a historička Magdalena Beranová, se od počátku své vědecké kariéry specializovala na nejstarší dějiny Slovanů a také na dějiny zemědělství a výživy. O dějinách stravování sepsala tři úspěšné publikace; tato, čtvrtá v pořadí, popisuje nejdelší období – od nejstarších dob až do 17. století. Je to zároveň období nejproblematičtější. Nejstarší dochované kuchařky pocházejí až ze 14. století. O tom, co a jak se jedlo před tím, máme značně neúplné informace – stručnou výpověď písemných pramenů doplňují objevy, učiněné archeology. Pro období pravěku je pak svědectví archeologie klíčové a vlastně jediné možné.

Čtěte také

Magdalena Beranová provází nejprve své čtenáře dobou lovců a sběračů, až k počátkům zemědělství. Velký prostor věnuje obilovinám, zejména dějinám chleba, a zdůrazňuje zásadní význam kaší, které byly na venkově nejběžnější potravou až do první poloviny 19. století. Byly většinou slané a vařily se nejen z mouky, ale i z masa. Koneckonců, jak se také dozvíte, i knedlíky byly původně masové. Moučné „šišky“ se začaly vyrábět až v 16. století – a to se ještě pekly nebo smažily! V knize se také dočtete, jaké maso se jedlo a jak se nejčastěji upravovalo.

Jídlo a pití v pravěku a ve středověku

Je tu i zajímavá kapitola o nápojích, z nichž tradiční je u nás pivo a medovina. Nejvíc se pochopitelně pila voda – hlavně „živá“ voda říční a potoční; „mrtvá“ voda studniční tolik v oblibě nebyla. Jistě vás také zaujme kapitola o zelenině. Nejspíš se podivíte, co všechno naši předkové s oblibou jedli a jak monotónní je ve srovnání s tím nabídka současných tržnic. I z ovoce byste si vybrali – už od pravěku u nás rostou jabloně, hrušně, třešně, lísky, slivoně, trnky nebo lesní vinná réva. Sbíraly se však také dřínky, dřišťálky, svídánky a ostatní drobné plody, které narozdíl od výše jmenovaných určitě znáte. Jedly se i květiny, sladilo se medem a rostlinné tuky se vyráběly už před šesti tisíci lety! Autorka pochopitelně nezapomněla ani na další potraviny, které tu pro nedostatek prostoru nemůžeme všechny vyjmenovat.

Kromě toho se z knihy Magdaleny Beranové dozvíte spoustu zajímavostí o hostinách i stolování, dočtete se, jak se jedlo ve svátek a jak ve všední den a nahlédnete do dobových kuchyní. V závěru jsou připojeny malé dějiny mlynářství. Skutečným klenotem této knihy, přímo nabité informacemi, je příloha, obsahující na více než čtyřiceti stranách vybrané recepty z kuchařských knih 15. – 17. století a k tomu deset stran „pravěkých inspirací“. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku vůbec nebylo fádní, jak jste si možná dosud mysleli. A píše-li o něm znalec, pak je i čtení pochoutka.

Dřišťál Julianin

O knihu Jídlo a pití v pravěku a středověku s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do neděle 25. září.

Beranová, Magdalena: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. 3. vydání, Praha: Academia 2015. ISBN 80-200-2498-5

autor: frv
Spustit audio