Smáli se Galileovi

4. listopad 2017

Historik Albert Jack shromáždil stovky příběhů o tom, jak velcí vynálezci, ale také spisovatelé, filmaři či podnikatelé, vytřeli zrak svým kritikům.

Mezi nejoblíbenější vyprávění ze světa vědy patří historky o badatelích, kteří celé roky bojovali se zabedněností svých kolegů a nejrůznějších chytrolínů, než se jim podařilo prosadit své myšlenky a objevy. Není žádným překvapením, že jejich vynálezy pak mnohdy zásadně změnily náš svět nebo jeho chápání. Známá jsou i silácká prohlášení a futuristické vize nejrůznějších „expertů“, kteří se zesměšnili tím, když s jistotou hájili své „pravdy“ o tom, že to či ono nemůže nikdy fungovat, neřku-li někoho zajímat. Svět naštěstí neběží podle expertních doporučení… K některým vědeckým objevům došlo dokonce úplně náhodou – jen díky tomu, že se tyto náhody staly předem připraveným.

Podobné pestré příběhy provázejí i vznik řady kultovních filmů či knižních bestsellerů. Je až s podivem, o co všechno bychom byli ochuzeni, kdyby se jejich autoři nevzdali, když byli odmítnuti – po páté, po desáté; někdy třeba i po sté.

Smáli se Galileovi

Nebýt umanutých jedinců, kteří někdy za své myšlenky neváhali nasadit i vlastní zdraví nebo dokonce životy, neznali bychom dnes možná nejen zipy, podprsenky, metro, osobní počítače, tryskové motory, padáky a kdo ví co ještě, ale ani Harryho Pottera, Hvězdné války, Indiana Jonese nebo dokonce Beatles. Stovky košatých příběhů o lidském odhodlání prosadit něco nového sestavil britský spisovatel a historik Albert Jack do knihy Smáli se Galileovi, kterou nedávno v českém překladu vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Zajímá vás, jak velcí vynálezci často vytřeli zrak svým kritikům? Tak po ní určitě sáhněte!

O knihu Smáli se Galileovi s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 26. listopadu.

Albert Jack: Smáli se Galileovi. Jak velcí vynálezci vytřeli zrak svým kritikům. Praha: Vyšehrad, 2017. ISBN 978-80-7429-807-3.

autor: frv
Spustit audio