Stíny mezi stromy

9. duben 2016

Časy vodníků, bludiček i divoženek jsou pryč. Neznamená to však, že by dnešní doba neměla své pověsti. A ty zase mají své sběratele.

Současné pověsti se někdy označují jako „městské legendy“. Není to ale přesné. Mezi těmito vyprávěními se totiž vyskytuje poměrně velká skupina ústních podání, jejichž děj se odehrává mimo obydlené území, v takzvaném extravilánu. Lesy, zpustlé hrady i jiné zříceniny, opuštěné lomy, jeskyně a další podzemní prostory, ať už je vytvořil člověk nebo příroda, jsou místy, kde podle těchto pověstí dochází k setkání s nadpřirozenými a nezvyklými entitami, dějí se tam nevysvětlitelné jevy, lidé tam mají zvláštní pocity a vidí, slyší či cítí podivné a nečekané věci, které je děsí nebo alespoň vyvádějí z míry. Některé z pověstí vysvětlují po svém funkci míst a objektů, upravují a přibarvují skutečné historické reálie, mnohé z nich se týkají ukrytých pokladů nebo utajovaných aktivit, třeba vojenských, a varují před nebezpečími, z nichž nemusíte vyváznout se zdravou kůží, pokud vůbec.

Novodobé pověsti z extravilánu si vyprávějí turisté, trampové i jeskyňáři, živnou půdu nacházejí mezi esoteriky, záhadology a milovníky tajemna. Můžete jim věřit, můžete se jim i smát, přesto se vyprávět nepřestanou. Není tedy divu, že se městské, ale i mimoměstské pověsti staly předmětem zájmu badatelů, kteří je sbírají, sepisují a katalogizují, aniž by se je snažili vysvětlit nebo uvést na pravou míru. Jedním z nich je pražský etnolog a folklorista Jan Pohunek, kterému loni v Národním muzeu vyšla knížka Stíny mezi stromy: Extravilán v současných pověstech. Kromě obsáhlé úvodní studie obsahuje také podrobný katalog pověstí, včetně rozsáhlého přehledu pramenů a literatury, který vám dobře poslouží jako rozcestník pro další četbu. Ono někdy se trochu bát nemusí být k zahození.

Stíny mezi stromy

O knihu Jana Pohunka Stíny mezi stromy s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do neděle 24. dubna.

Jan Pohunek: Stíny mezi stromy : Extravilán v současných pověstech. Praha: Národní muzeum, 2015. ISBN 978-80-7036-450-5.

autor: frv
Spustit audio