Objev Franklinova Terroru a pravěká sněžnice z Alp

17. září 2016

Městské nepříjemnosti s netopýry, další vlci v českých lesích a start americké sondy k planetce Bennu.

Odjet z bytu a nechat pootevřené okno se vám v těchto dnech nemusí vyplatit. Po návratu můžete doma najít třeba kolonii netopýrů. Ti se totiž na sklonku léta přesouvají na zimoviště a často se zastavují ve městech, kde mají hojnost potravy. Jen v plzeňských bytech odchytili v posledních týdnech ochránci přírody přes 800 netopýrů. Jeden z těchto bytů například podle tiskové zprávy Záchranné stanice živočichů v Plzni obsadilo 245 netopýrů hvízdavých, jejichž dohledání zabralo odborníkům tři hodiny.

V naší přírodě přibývá vlků. Už třetím rokem přebývají na Českolipsku, zejména v okolí Doks, kde přišla na svět první česká vlčata po dvou stoletích, kdy se u nás vlci prakticky nevyskytovali. Další vlčata se předvedla letos před objektivy fotopastí na Broumovsku a vědci potvrdili výskyt vlků i v Krušných horách, konkrétně v okolí Abertam na Karlovarsku, kde už dokonce tyto šelmy několikrát napadly ovce ve špatně zabezpečených ohradách.

Na ledovci v Ötztalských Alpách, na rakousko-italské hranici, kde bylo před 25 lety nalezeno mrazem mumifikované tělo eneolitického lovce Ötziho, objevil v létě italský kartograf Simone Bartolini pravěkou sněžnici. Radiokarbonové datování prokázalo, že tato sněžnice z ohnutých březových větví, propletených provázkem, byla zhotovena asi 3700 až 3800 let před naším letopočtem. Je tedy zhruba o půl tisíciletí starší, než samotný Ötzi.

Vlci na Broumovsku páchají škody (ilustrační foto)

Kanadští výzkumníci našli po lodi Erebus i druhou potopenou loď nešťastné expedice kapitána Johna Franklina, která před 168 lety zmizela v Arktidě při hledání průjezdu z Atlantiku do Tichého oceánu. Vrak lodi Terror leží v hloubce 25 metrů u jihozápadního pobřeží Ostrova krále Viléma. Automatická ponorka prostřednictvím svých kamer ukázala, že loď je pozoruhodně zachovalá. Ze 129 námořníků, kteří obě lodi opustili, nepřežil ani jediný.

Ve čtvrtek 8. září odstartovala z floridského mysu Canaveral do vesmíru raketa Atlas 5 s cenným nákladem – sondou Osiris-Rex, směřující k planetce Bennu. Tato planetka s odhadovaným průměrem kolem 500 metrů, objevená před 17 lety, patří mezi blízkozemní tělesa, která by v budoucnu mohla ohrozit naši planetu. Sonda bude asi rok a půl planetku zkoumat a odebere z jejího povrchu vzorky, se kterými by se měla v roce 2023 vrátit zpátky.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 38/2016, 17. září.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio