Sníh na Sahaře a další bolid nad Českou republikou

26. prosinec 2016

Přírodní bohatství povodí Mekongu, nejstarší bonsaj České republiky a archeologické nálezy z Veselé ulice v Brně.

Asi nejméně pravděpodobným místem na světě, kde byste čekali chumelenici, jsou saharské písky. Přesto 19. prosince 2016 na Sahaře sněžilo. Sněhový poprašek pokryl také rudé pláně u města Ain Sefra v podhůří alžírského Atlasu a obrázky této nadílky, kterou většina místních viděla na vlastní oči poprvé, pořízené fotografem Karimem Bouchetatou, oblétly svět – i když sníh do druhého dne roztál. V celé známé historii se něco podobného stalo na Sahaře zatím jen jednou: v únoru roku 1979.

Hada s duhovým vzorkem na hlavě, bleděmodrého gekona, vědě dosud neznámý banánovník a dalších 160 nových živočišných a rostlinných druhů popsali přírodovědci v povodí řeky Mekong v jihovýchodní Asii. Odborníci ze Světového fondu na ochranu přírody však zároveň upozornili na četné lidské aktivity, které tamní přírodě škodí. Je to nejen kácení pralesů a rozvoj průmyslu, ale také lov – ať už trofejní nebo pro potřeby tradičního léčitelství.

Liberecká Botanická zahrada se už léta chlubí nejdéle pěstovanou bonsají v Evropě, přes 230 let starým jalovcem čínským, dovezeným roku 1882 hrabětem Stubenbergem z Japonska. Nově získala i další unikátní bonsaj – 337 let starou muraju latnatou původem z Číny, která se do Čech dostala před 20 lety z Tchaj-wanu a od té doby rostla v Bonsai centru v Libčanech u Hradce Králové. Je 140 centimetrů vysoká. Víc už ji prý botanici vyrůst nenechají.

Bolid z 16. prosince 2016 zachycený Evropskou bolidovou sítí na stanici Polom

Záchranný archeologický výzkum na místě budoucích podzemních garáží Janáčkova kulturního centra v brněnské Veselé ulici přinesl řadu hodnotných nálezů. Patří k nim nejen poutní odznak ze 13. století nebo dětská chrastítka z přelomu 17. a 18. století, ale také unikátně dochované předměty z organických materiálů. Je mezi nimi i zdobená kožená pochva na nůž ze 14. století nebo stejně stará bota, u níž dokonce nechybí ani upínací systém. Různé zajímavosti (nejen) z tohoto výzkumu zachytili archeologové brněnské Archai na svých webových stránkách.

V krátké době už druhý pěkný úlovek zaznamenaly kamery bolidové sítě nad územím České republiky. Jak informoval Astronomický ústav AV ČR, v pátek 16. prosince, osm minut před půl osmou večer, zasvitl jasný bolid ve výšce více než 80 kilometrů nedaleko Náchoda a letěl zhruba severoseverozápadním směrem nad Polsko, až kamsi k německé hranici. Podle astronomů měl meteoroid, který světelný úkaz způsobil, velmi plochou dráhu letu a proto jev trval neobvykle dlouho – celých 13 sekund. Ze záznamů kamer podle odborníků vyplývá, že kámen z vesmíru se při průletu atmosférou výrazně rozpadal. Mohlo tak vzniknout množství úlomků. Ty se ale rozptýlily po velké ploše především na území Polska, takže jejich hledání bude velmi obtížné.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 51/2016, 26. prosince.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio