Počítejte rychlé Lyridy: Procházka dubnovou oblohou

31. březen 2018

Blíženci na rozhraní zimy a jara, Venuše jako večernice, pár pěkných přiblížení a maximum meteorického roje Lyrid.

Regulus ve Lvu, modravá Spica v Panně a oranžový Arctur v Pastýři – to je tzv. jarní trojúhelník vytyčený těmito hvězdami v nejvýraznějších souhvězdích. Pomůže nám v orientaci na obloze v této roční době. Pod ojí Velkého vozu – toto souhvězdí máme teď nad hlavou skoro v zenitu – najdeme Honicí psy. Pod nimi nad Pannou je matný shluk slabších hvězd. Jsou to Vlasy Bereniky. Pod Lvem, Pannou a Váhami se nenápadně klikatí Hydra, která svou délkou vládne jižnímu obzoru.

Večer, vysoko nad jižním obzorem, můžeme vidět souhvězdí Blíženců s jasným Polluxem a nad ním hvězdou Castor. Je jakýmsi rozhraním mezi zimními a jarními souhvězdími. Bývá zvykem označovat nejsvítivější hvězdu souhvězdí písmenem alfa řecké abecedy. V tomto případě je však alfou trochu paradoxně slabší Castor, od kterého nás dělí pouhých 52 světelných let. Už malý dalekohled prozradí, že jde nejméně o dvě hvězdy. Astronomové napočítali v této soustavě dokonce šest složek.

Z planet uvidíme Venuši večer nad západním obzorem, Mars a Saturn ráno nad jihovýchodním obzorem. Jupiter je od dubna viditelný téměř po celou noc. Vidět však není Merkur, který se ztrácí v záři Slunce, podobně jako Uran. Nepozorovatelný bude také Neptun.

Souhvězdí Lyry u Mléčné dráhy a poloha radiantu Lyrid

Čas jsme v březnu vyměnili za letní, astronomové ho však nepotřebují. Ostatně, hvězdářská ročenka počítá jen s časem středoevropským. My však v naší procházce oblohou – aby se to nepletlo – k němu vždy hodinu přičteme, takže údaje budou v čase letním. Hned to vyzkoušíme, třeba už 5. dubna, při konjunkci Měsíce s hvězdou Antares, ke které dojde v nultou hodinu středoevropského, potažmo v jednu hodinu letního času. V tu dobu Měsíc právě vychází, takže nad obzorem uvidíme už jen přiblížení obou těles. Až do 8. dubna bude na ranní obloze vidět pěkné seskupení s Jupiterem, Saturnem a Marsem.

22. dubna můžeme pozorovat meteorický roj Lyrid, který má předpověděné maximum kolem 20. hodiny. Měsíc v první čtvrti by svým svitem neměl moc rušit. Napočítat bychom mohli kolem 18 rychlých meteorů za hodinu. A na závěr jako vždy měsíční fáze. 8. dubna poslední čtvrť, 16. dubna nov, 22. dubna první čtvrť a 30. dubna úplněk. Přejeme hezké jarní dny a čisté nebe plné hvězd!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio