Přijdou Perseidy, možná i se sprškou: Procházka srpnovou oblohou

31. červenec 2018

Všechny planety, oblouk Mléčné dráhy a meteory na obloze bez Měsíce. Srpnová noční obloha má co nabídnout.

Nejkrásnější pohled se nám naskytne večer či v noci v otevřené krajině, kde neruší světelné zdroje. Mléčná dráha se rozprostírá přes celou oblohu a prochází nadhlavníkem. Střed Galaxie je nad jižním obzorem a promítá se do souhvězdí Střelce. Triedr nám odhalí hustší oblasti s mlhovinami a různá seskupení hvězd. Po setmění vysoko na obloze roztáhne křídla Labuť. Její hvězda Deneb spolu s Altairem v Orlu a modrobíle svítící Vegou v Lyře kreslí známý letní trojúhelník. Jiný obrazec, čtyřúhelník, rýsují hvězdy Herkula. Mlhavý obláček mezi nimi patří nejznámější kulové hvězdokupě M13. Jižně na okraji Mléčné dráhy je Štír s červeným veleobrem Antarem, na severozápadě nikdy nezapadající Velký vůz, napravo pak Cefeus s Kasiopeou. Její dvojité W se nedá přehlédnout.

Pojďme k planetám. Merkur, který v červenci vidět nebyl, uvidíme koncem srpna ráno nízko nad východním obzorem. Venuše bude večer nízko nad západním obzorem, zatímco rudá planeta Mars svítí po většinu noci kromě rána. Jupiter se nachází večer nad jihozápadním obzorem. Saturn je viditelný v první polovině noci. Na velmi vzdálené planety Uran a Neptun si musíme vzít dalekohled – první je v něm vidět po většinu noci kromě večera, druhá, tedy Neptun, pak po celou noc.

Mars v opozici. Snímek Hubbleova teleskopu z července 2018

11. srpna, kdy bude Měsíc v novu, sice nastane částečné zatmění Slunce, u nás ale nebude viditelné; museli bychom za ním do arktických oblastí severní polokoule, nebo třeba do Číny. O dva dny později, tedy 13. srpna kolem třetí ráno SELČ, se však můžeme těšit na maximum tradičního meteorického roje Perseid. Za hodinu bychom mohli napočítat kolem 110 těchto velmi rychlých meteorů. Astronomové dokonce předpovídají jejich spršku. Jde o úlomky rozpadlé Swift-Tuttleovy komety, s nimiž se Země každoročně potkává. Měsíc dva dny po novu nebude svým svitem rušit a tak by „Slzy sv. Vavřince“, jak jim kdysi naši předkové říkali, mohly být pěkně vidět.

Mezi 17. až 21. srpnem si na večerní obloze dají dostaveníčko Měsíc, Jupiter, hvězda Antares a Saturn. 26. srpna bude Měsíc v úplňku. Přejeme hezké dny léta a co nejvíc napočítaných Perseid!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio