Tajemná zatmění

9. prosinec 2018

Historie pozorování slunečních a měsíčních zatmění, jejich vědecká současnost a cestovatelské zážitky astrofotografa Petra Horálka.

Zatmění Slunce a Měsíce patří k nejpozoruhodnějším úkazům, jaké můžeme na obloze vidět pouhým okem. Proto také odedávna budila velký zájem, i když zpočátku smíšený se strachem a obavami. Jakmile však lidstvo pochopilo, proč k zatměním dochází, zbyl ze strachu jen obdiv a nelíčený úžas, který se na stránkách své knihy Tajemná zatmění pokouší čtenářům zprostředkovat astrofotograf Petr Horálek. Zřejmě úspěšně, protože zmíněná publikace vyšla letos v brněnském nakladatelství CPress v krátké době již podruhé. Doplněná předmluvou známého astronoma a popularizátora vědy Jiřího Grygara, novými obrázky i kapitolami.

V knize najdete nejen podrobné vylíčení historie poznávání zatmění jako fascinujících vesmírných úkazů, ale dozvíte se i to, jak vznikají, že se vracejí v několika pravidelných periodách a že je každé z nich jiné. Nechybí podrobný přehled očekávaných měsíčních i slunečních zatmění v České republice do roku 2030 a méně podrobně až do roku 2060. Zatímco těch úplných měsíčních bude ve zmíněném období celá řada, úplného zatmění Slunce se u nás v příštích letech nedočkáme. A tak Petr Horálek přiložil i kompletní přehled úplných a prstencových zatmění Slunce, za kterými si ovšem budete muset zajet – někdy daleko, jindy ne. Sám to už pár let dělá, a tak mohl svou knihu Tajemná zatmění proložit i několika kapitolami, plnými cestovatelských zážitků – ze Slovenska, Ruska, Turecka, Číny, Austrálie, Ugandy nebo Indonésie.

Tajemná zatmění

Kniha je pochopitelně plná nádherných obrázků, z nichž velká část je autorským dílem Petra Horálka, mj. prvního českého fotografického ambasadora Evropské jižní observatoře, jehož snímky už několikrát vybrala i americká NASA jako Astronomický snímek dne. Nechte se jimi okouzlit i vy.

O knihu Tajemná zatmění s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 23. prosince.

Petr Horálek: Tajemná zatmění. 2. vydání. Brno: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-2000-2.

autor: frv
Spustit audio