Zoologie obratlovců

5. květen 2018

Se vším všudy skoro 700 stran nabitých informacemi – to je publikace Jiřího Gaislera a Jana Zimy, která letos vyšla už ve svém třetím vydání.

Zoologii obratlovců vydalo nakladatelství Academia poprvé v roce 1983. Od té doby slouží jako hutná a přehledná vysokoškolská učebnice, z níž se učí studenti přírodovědných oborů; zároveň se nepochybně stala ozdobou knihovny mnoha „obyčejných“ milovníků přírody. V roce 2007 byla vydána podruhé a letos tedy potřetí. Nové vydání muselo být pochopitelně z gruntu přepracováno. Vždyť za uplynulých 35 let znalosti vědy v mnohém pokročily a i ve světě obratlovců je ledacos úplně jinak. Zejména výsledky vývojové a molekulární genetiky způsobily notný průvan především v taxonomii – systému živočichů, kde se ukázaly nové nečekané vztahy mezi jednotlivými skupinami a etapami jejich vývoje. Jsou to změny často zásadní a nepřehlédnutelné, protože právě obratlovci, včetně člověka, jsou nejviditelnějšími obyvateli naší planety.

Biolog Jan Zima a nedávno zesnulý zoolog Jiří Gaisler odvedli ve spolupráci s dalšími kolegy obrovský kus práce, když v jedné knize shromáždili základní informace o evoluci, morfologii, čili stavbě těla, ekologii, tedy způsobu života, chování a systematice jednotlivých skupin obratlovců, a v širším pojetí vlastně celého kmene strunatců, kam obratlovci patří. Své místo mají v publikaci i vymřelé skupiny, které jsou pochopitelně součástí stejného vývojového stromu jako my a často ani nebyly takovými slepými větvemi, jak jsme si donedávna mysleli. Ať už vás zajímají ryby, plazi, ptáci, savci nebo kterákoliv jiná skupina živočichů z jejich příbuzenstva, v Zoologii obratlovců o nich najdete mnoho zajímavého. Pochopitelně s obrázky, odkazy k další četbě a bohatými rejstříky.

Zoologie obratlovců

Nemůže být pochyb o tom, že informace z této knihy také jednou zastarají. Ale teď – teď si určitě zaslouží vaši pozornost.

O publikaci Zoologie obratlovců s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 27. května.

Jiří Gaisler – Jan Zima: Zoologie obratlovců. 3., přepracované vydání. Praha: Academia, 2018. ISBN 978-80-200-2702-3.

autor: frv
Spustit audio