Plánujete jarní očistnou kúru? Zkuste bylinku jménem Yucca Shidigera

18. duben 2024

Nezdravých lítek, které se nahromadily ve vašem těle, se můžeme zbavit pomocí byliny Yucca Shidigera.

Je to bylina amerických pouští, kde mohou denní teploty vyšplhat až na 50 stupňů a noční klesnout k mínus 15 stupňům Celsia. Za těchto extrémních podmínek tato pouštní travina vegetuje, zelená se, nádherně žlutě kvete a plodí, což samo o sobě je botanicky výjimečné.

Indiáni Yuccu důvěrně znají odedávna, mají k ní úctu a respekt. Říkají o ní, že působí na všechno.

Užívání této byliny však vyžaduje velkou trpělivost. Proces čistění trvá i několik měsíců. Záleží na stupni zanesení organismu i na věku.

Zajímavá je hlavně tím, že obsahuje velice účinné látky zvané saponiny. Ty  usnadňují vykašlávání při zánětech horních cest dýchacích a působí také jako močopudný prostředek.

Saponiny působí v těle člověka na všechny povrchy sliznic, kůži, cévy a to tak, že snižují povrchové napětí. Tím působí jako čistič a odstraňovač všeho, co je tam přichyceno, nalepeno – jako třeba: chronický zánět, polypy nebo kaménky či písky, alergické projevy.

Yucca má čistící účinky na cévy i klouby. Funguje i na zažívací trakt, podporuje tvorbu trávicích enzymů a zlepšuje tak trávení a zkvalitňuje i využití živin ze stravy u starších lidí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.