Znepokojuje mě, jak se dnes v České republice mluví o Rusku, říká americký senátor John McCain

30. říjen 2015
Týden ve světě

Jak silný je odkaz „havlismu“ po čtvrtstoletí? Exkluzivně pro Český rozhlas Plus hodnotí americký senátor John McCain a bývalá ministryně zahraničí Clintonovy vlády Madeleine Albrightová českou zahraniční politiku 25 let po sametové revoluci.

Speciál analytického pořadu Týden ve světě Kristiny Žantovské a Davida Štáhlavského se ohlíží za českou stopou ve světových událostech, ale také za jejich vlivem na českou zahraniční politiku v roce 2014.

Důvodem k zamyšlení hostů ve studiu je nejen končící rok, ale také 25. výročí sametové revoluce a 3. výročí úmrtí prezidenta Václava Havla.

Ten zcela zásadním způsobem po listopadu 1989 formuloval „sametovou dimenzi“ české národní politiky, tedy i tu vnější.

Čtěte také

Jak silný je odkaz „havlismu“ po čtvrtstoletí? Hledáme také odpovědi na havlovské zásady. Jsou věci, za které má cenu bojovat bez ohledu na výsledek?

V první části pořadu Rok v české zahraniční politice nabízíme hlavní myšlenky panelové debaty v knihovně Kongresu USA.

Madelaine Albrightová ukazuje brož s Václavem Havlem

Účastnili se jí republikánský senátor, veterán vietnamské války John McCain, a bývalá americká ministryně zahraničí Clintonovy administrativy a česká rodačka Madeleine Albrightová.

Tedy dva Američané, kteří byli „u toho“, tedy v listopadu 1989 přímo v Praze.

„Popravdě, je pro nás velice důležité slavit výročí (sametové revoluce), protože mě znepokojuje, jak se teď v některých zemích východní Evropy, včetně, upřímně řečeno, České republiky, mluví o Rusku,“ říká senátor McCain.

Do pražského studia si následně pozval moderátor a autor pořadu David Šťáhlavský k debatě o Havlově odkazu a české zahraniční politice nezávislého publicistu Jaroslava Šonku, redaktora RFE/RL Jaroslava Šimova a ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandu.

„Česká republika se za dob Václava Havla lišila od ostatních zemí regionu svou obranou lidských práv. Byla viditelnější, a to jí prospívalo. Dnešní politici se ale bohužel snaží, aby tato země byla neviditelná,“ ohlíží se za rokem české zahraniční politiky Jaroslav Šimov.

A radí řídit se masarykovským „nebát se a nekrást“, přičemž pro zahraniční politiku platí právě první část tohoto odkazu, ke kterému zavazuje i odkaz Havlův.

autor: dst
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.