DUEL: Ovčáček vs. Evropské hodnoty. Je Zeman trojský kůň Ruské federace?

1. srpen 2016

Proč mluvčího prezidenta zajímá, kdo financuje think thank Evropské hodnoty, který označil prezidenta Miloše Zemana za trojského koně Ruska?

Nepřímé doporučení lidem, aby se ozbrojovali a nebáli se zbraň v oprávněných případech použít, to se podle některých komentátorů stane jednou z nejdiskutovanějších pasáží obsáhlého rozhovoru prezidenta Miloše Zemana pro internetovou televizi Blesk.

Prezident Zeman - jak sám řekl - změnil svůj názor na vyzbrojování po nedávných útocích v Německu a Francii. Řádně zaregistrované zbraně by podle něj občané mohli použít při obraně proti teroristickým útočníkům.


Na základě Zemanových výroků na adresu Ruska či politiky prezidenta Vladimira Putina, kterého většinou obhajuje, označil think thank Evropské hodnoty, který se podílí na vládním Auditu národní bezpečnosti, prezidenta Zemana trojským koněm Ruské federace v informační válce, Jedním z argumentů je, že systematicky přebírá a opakuje základní teze pozice Kremlu.

„Jsou lidé, kteří mají legálně drženou zbraň, museli projít náročnými zkouškami – tito lidé si bohužel budou muset zvyknout na to, že tu zbraň nemohou mít schovanou doma ve skříni a že v případě, kdy to bude nutné, budou muset být připraveni, že nastane situace, kdy ji budou muset použít,“ uvedl prezident pro Blesk.

Reakce na poslední výrok prezidenta Zemana, který doporučil občanům se vyzbrojit a zbraně v oprávněných případech použít:

„Myslím, že je v pořádku, pokud se občané chtějí vyzbrojit, když splní zákonné podmínky. Problém nastává u paramilitárních skupin, které jsou otevřeně nepřátelské vůči státu. Například skupina kolem Marka Obrtala, která podporuje prezidenta republiky, a to je skutečně bezpečnostní riziko pro český stát a bezpečnostní složky mu věnují velkou pozornost,“ uvádí v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Jakub Janda z Evropských hodnot, spoluautor zmíněné studie.

Berete jakoukoliv kritiku nebo nesouhlas se Zemanovými prohlášeními jako součást kampaně proti hlavě státu? Odpovídá Jiří Ovčáček:

V žádném případě. Kritika je součástí demokratické společnosti. Co je ale nepoctivé a co považuji za podvod na veřejnost i novináře, je když takovou kritiku produkuje sdružení, které je otevřeně financováno státem, a teď buďme konkrétní : částí vládní sestavy, to znamená ČSSD, respektive ministerstvy jimi vedenými,“ jmenuje Ovčáček ministerstvo zahraničí, ministerstvo školství. „A co považuji za skandální je příjem peněz od firmy Škoda Transportation.“

Na to reaguje Janda: „Rád bych pogratuloval Kanceláři prezidenta republiky, že objevila náš transparentní účet, který máme už několik let. Pokusili jsme se tam ukrýt ten Peroutkův vylhaný článek, který Kancelář prezidenta republiky stále marně hledá. Zároveň jsme se tam nesnažili ukrýt naše příjmy. A mezi ně patří 4,2 miliony korun a dvě třetiny zdrojů jdou ze soukromých příjmů.

Více v celém duelu.

autor: rkr
Spustit audio