Nejtěžší chvíle expedice Tatra kolem světa – v Pákistánu přišla o člena výpravy

4. květen 2017
Tatra 815 GTC na pákistánsko-čínských hranicích (upravený originál)

V létě 1989 měla expedice Tatra kolem světa před sebou ještě rok cesty. Zrovna opouštěla Čínu a zamířila do údolí velkých horských masivů na severu Pákistánu. Tam se stala největší tragédie celé výpravy – v říčních peřejích zemřel geolog a pilot ultralehkého letounu František Jeniš. V seriálu o expedici Tatra se ale na chvíli vrátíme ještě o rok dřív, kdy Jeniš prožíval poslední léto se svou ženou Ludmilou, která za ním z Československa přiletěla do Jižní Ameriky.

Léto roku 1988. Expedice Tatra kolem světa je na cestě už přes jeden rok. V zádech má pětice dobrodruhů Evropu, Kanadu, Spojené státy, Mexiko i horkou půdu v Guatemale. Teď jejich Tatrovka přijíždí na malé letiště na hranicích Argentiny a Paraguaye. Za Františkem Jenišem a Jiřím Stöhrem přiletěly z Československa na dovolenou jejich manželky. František Jeniš si k tomu do svého palubního deníku zapsal:

„Mám plnou hlavu domova. Na letišti jsem přivítal ženu, která přiletěla z Prahy na krátkou dovolenou. Přivezla pásek s hlasy dětí. Rok a půl jsem je neslyšel, takže jsem překvapený, že Filípek už umí mluvit.“

Bylo to nepředstavitelně krásné shledání, vzpomíná po téměř třiceti letech v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Ludmila Jenišová:

Ludmila Jenišová

„Pamatuju si to jako teď, tam byla všude červená půda a za chvíli, asi za čtvrt hodiny, vyjíždí po také silnici stříbrno-modrá Tatra, úplně úžasná, to byl takový krásný zážitek, to vám úplně srdce zaplesá. To si pamatuju jako teď. Začali jsme skákat, jásat.“

A výprava mohla pokračovat v cestě.

„Byli jsme na vodopádech Iguaçu, tam jsem se poprvé proletěla rogalem nad Ďáblovým chřtánem, kde je pára a strašná masa vody. Nad námi letěl vrtulník s výletníky. Strašně jsem se bála, tak jsem se držela trubek rogala a manžel mi říká: Pusť se! A já: Ne, bojím se! A teď na nás koukali z toho vrtulníku…,“ směje se Jenišová.

Tatra 815 GTC – výprava na fotce z roku 1988 v Sydney na Bonday Beach
Tatra 815 GTC – výprava v Himálaji, už bez Františka Jeniše. Tatrovák Aleš Novák (uprostřed), který se k výpravě připojil v Číně

Vzduch ovládl, voda ho pohltila

Letní dovolená skončila a výprava z Jižní Ameriky přes Pacifik už pokračovala sama. Ludmila Jenišová si pak se svým manželem dopisovala. „Píšete na nějaké místo, kde by oni asi měli být. Teď je otázka, jestli je tam ten dopis zastihne, nebo nezastihne. Samozřejmě si myslím, že to bylo cenzurované,“ popisuje Jenišová strasti z výměny dopisů napříč světem. Jedním z nejdůležitějších dokumentů o expedici je proto pro ni manželův palubní deník.

„Strašně ráda si v něm čtu. On si zapsal zážitky, k tomu si udělal malůvku, co ho zaujalo. Třeba Indiánku v těch jejich typických barevných sukních.“

Deník, malůvky i fotografie měly posloužit jako základ pro knihu z expedice, kterou ale nakonec z Jenišových zápisků dala dohromady právě až jeho žena Ludmila. Palubní deník Františka Jeniše totiž zůstal nedopsaný, uzavřel ho 27. června roku 1989 v pohoří Karákóram, v hlubinách pákistánské řeky Hunza.

Tatra 815 GTC a rogalo

O smutné zprávě z Pákistánu tehdy informoval i Československý rozhlas: „Při zdolávání horské řeky Hunza na severu země zmizel pod převrhnutým člunem pilot ultralehkého letadla František Jeniš.“

„Samozřejmě jsou věci, na které nezapomenete. Čas to jen trochu otupil a zhojil. Bylo jediné štěstí, že manžel byl už skoro dva roky pryč. Byli jsme už zvyklí, že není stále s námi...,“ vzpomíná Jenišová.

Podle ní měl manžel cestovatelskou touhu, které nešlo bránit. „Ono v těch mužích přeci jen něco je, touha si něco dokázat. Bez toho by to nešlo, kdyby neměli tyhle sny, nechtěli si jít za svým a neudělali pro to všechno. O to horší je s nimi žít,“ říká napřímo a trochu odlehčeně. Za jejího manžela, kterému všichni místo František říkali Filip, poslední slova do deníku dopsal novinář a fotograf expedice Petr Bárta. Vzduch ovládl, voda ho pohltila, stojí v něm. Úplně poslední vzpomínka je pak věnovaná přeletům nad Velkou čínskou zdí:

„Kolem našeho letadélka je těsno, tolik se sem nahrnulo exotických zvědavců. Uprostřed trůní Filip ve své bleděmodré kombinéze. V obdivu se na něj upírají oči malých i velkých.

František Jeniš (vlevo) a John Ferg, u kterého Jeniš nouzově přistál s rogalem v Coloradu

Příspěvek je součástí seriálu Vědeckých dobrodružství na Českém rozhlase Plus, v nichž na expedici Tatra kolem světa vzpomínají v exkluzivních rozhovorech její účastníci. Poslouchejte celý týden v Magazínu Leonardo a v Ranním Plusu.

Archivní fotografie využité v tomto článku poskytl Martin Zikmund, který dochované materiály z expedice shromažďuje v rámci projektu TatraKolemSveta.cz.

autor: msk
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.