Objevujte nebe! Britští meteorologové vyzývají veřejnost, aby fotila mraky

4. duben 2018

I vy můžete objevit nové typy mraků. Touto výzvou chtějí angličtí meteorologové zapojit veřejnost do pozorování oblohy. Pomocí mobilní aplikace mohou lidé posílat fotky neznámých typů oblaků, vědci pak nejzajímavější kousky podrobí analýze.

S pomocí veřejnosti už meteorologové popsali řadu nových typů oblačnosti, které použili i v loňské poslední aktualizaci Světového atlasu mraků. Ten byl přitom od svého vzniku v roce 1939 aktualizován teprve třikrát.


Nejedná se o nový druh oblaku, je to jenom nový tvar. Petr Dvořák

Podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka to má jednoduché vysvětlení. K obloze vzhlížíme už dlouho a všechny typy mraků už známe. Nové jsou jenom jejich formy. To se týká třeba úlovku jménem asperatus.

„Nejedná se o nový druh oblaku, je to jenom nový tvar. Máme deset druhů oblaků, k nim přiřazujeme ještě další, dodatečné vlastnosti. Jednou z nich je tvar asperatus,” vysvětluje. Fotky oblaku jménem undulatus asperatus obletěly svět v roce 2012. Ze Země vypadá jako vodní hladina, jeho název znamená rozrušená vlna. Za objevem tohoto typu mraku stojí právě veřejnost.

Posílejte mraky

Fanoušci služby Cloud Appreciation Society pomocí aplikace poslali několik fotek tohoto nezvyklého úkazu. Společnost, která jinak sdružuje fanoušky mraků, rozjela kampaň na to, aby rozrušená vlna byla oficiálně uznaná jako nový typ oblačnosti.

Na výzkumu a uznání asperata spolupracoval i britský meteorolog Graeme Marlton, který chce na úspěšnou spolupráci s veřejností navázat a vyzývá proto všechny, aby posílali meteorologům fotky mraků, které ještě nikdy neviděli.

Logo

To nám dříve nové formy mraků unikaly? V případě asperata šlo spíše o to, že si ho meteorologové dřív nevšimli. Podobné to může být v případě válcového oblaku stratocumulus volutus. Další typy mraků jsou ale přímo důsledkem lidské činnosti.

Jde například o cirrus homogenitus, neboli contrails. Jde o vodní páry a časté předměty konspiračních teorií, které za sebou zanechávají proudová letadla. I ty meteorologové již oficiálně uznávají za typ oblačnosti. To stejné platí třeba pro typ stratocumulus cumulogenitus homogenitus, neboli výpary z chladírenských věží.

Uzavřený atlas


Přibývá třeba bouřkové oblačnosti, mění se struktura oblačnosti, ale změny klimatu nevedou ke vzniku nových druhů mraků.Petr Dvořák

Vliv klimatických změn na tvorbu nových mraků se podle Petra Dvořáka ještě nepodařilo nikomu prokázat. „Přibývá třeba bouřkové oblačnosti, mění se struktura oblačnosti, ale změny klimatu nevedou ke vzniku nových druhů mraků,” říká Dvořák, který je skeptický i k tomu, že by někdy v budoucnu došlo ještě k další aktualizaci Světového atlasu mraků.

Mnoho nových mraků podle něj už, navzdory moderním technologiím, pravděpodobně nenajdeme. Oblohu známe dobře. „K aktualizacím atlasu, který spravuje Světová meteorologická organizace, dochází poměrně zřídka. De facto je to už uzavřená záležitost,” tvrdí mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Oblačnost vypovídá o tom, v jakém stavu je atmosféra a co se v ní děje. Mraky tvoří vodní pára a jejich tvar pak ovlivňují složité vzdušné proudy. Když se začne nad nějakým místem objevovat nezvyklá oblačnost, nebo naopak zcela zmizí, víme, že se s atmosférou něco děje. Kromě toho jde o věky osvědčený způsob předpovědi počasí.

autor: ono
Spustit audio